Systém republikánských primárek se mění. Úterní primárky v dalších pěti státech můžou změnit rozložení sil

Rubio a Kasich musí zvítězit, jinak končí

Změna principu rozdělování republikánských delegátů z poměrného na většinový systém může v konečném důsledku vyjasnit situaci v boji o republikánskou nominaci. Zatímco Donald Trump v průzkumech oslabuje a musel čelit protestům na svém mítinku v Chicagu, o nejvíc v těchto primárkách hraje Marco Rubio a John Kasich. Pokud by floridský senátor Rubio v úterý ve své domovské Floridě prohrál s Donaldem Trumpem, znamenalo by to pro něj konec nadějí na zvrat prozatím pro něj nepříznivého průběhu republikánských primárek. Rubio sice o víkendu zvítězil ve Washingtonu a Trump skončil až třetí, nic to nemění ale na faktu, že Trump na Floridě stále o pár procent před Rubiem vede. Rubio doufá i ve vyslovení podpory Jeba Bushe, který má na Floridě stále velmi dobrou pověst a mohla by mu tak přinést rozhodující hlasy proti Trumpovi.

V poslední zvrat událostí doufá i guvernér Ohia John Kasich, který zatím nezvítězil ani v jednom státu. Získal pouze druhé místo v New Hampshire a teď o víkendu i ve Washingtonu, kde skončil právě za výše zmíněným Rubiem. Kasich musí zvítězit alespoň v domovském Ohiu, jinak se od něj definitivně odvrátí jeho sponzoři.

Většina republikánských voličů Trumpa nevolí. Odpor je ale roztříštěný

Pokud Rubio a Kasich ve svých státech neuspějí, pravděpodobně ukončí svou snahu o zisk republikánské nominace. Většina jejich voličů je silně zaměřena proti politice Donalda Trumpa a jeho ostrým výrokům a proto by většina z nich spíše podpořila Teda Cruze. Právě ten se v posledních dnech rýsuje jako muž, za kterého se v případě odstoupení Kasiche a především Rubia postaví většina voličů, pro které je Trump nepřijatelný. Podle průzkumů totiž většina republikánských voličů Donalda Trumpa nevolí a ani volit nehodlá. V případě, že by se tito voliči sjednotili pod jednoho kandidáta, Donald Trump by začal prohrávat a pravděpodobně by ho daný kandidát předehnal a získal republikánskou nominaci.

Právě v situaci, kdy se odpůrci Donalda Trumpa sjednotí pod jednoho kandidáta věří kromě Teda Cruze i John Kasich a především Marco Rubio. Ten jako poslední umírněný republikánský kandidát v boji o bílý dům doufá, že je navíc pro většinového republikánského voliče přijatelnější než Ted Cruz. V republikánském souboji tak prozatím platí jednoduchá logika. Cruz, Rubio a Kasich se snaží navzájem dostat ze hry. A jediný kdo z toho zatím těží, je Donald Trump.

Další republikánské primárky se odehrají v Ilinois, Ohiu, Missouri, Severní Karolíně a na Floridě a mohou definitivně rozhodnout o tom, zda Donald Trump přijde o svém protivníky v boji o republikánskou nominaci, nebo se z nich naopak vyprofiluje nový silný kandidát, kterého už nebude mít sílu porazit.

(Ali, Washington Post, Foto: Crush Rush / Shutterstock.com)

Přejít nahoru