NYT

NYT: Prezident Porošenko je produkt starého režimu

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko není připraven bojovat s korupcí, která zachvátila jeho zemi, napsal The New York Times. Porošenko se zabývá separatisty na východě a nepřetržitým politickým chaosem v Kyjevě. V těchto podmínkách se Porošenko podle všeho smířil s korupcí jako cenou za dodatečný prostor pro manévry, je napsáno v článku New York Times.

Americký deník NYT hovoří o ukrajinském prezidentovi, který je podle redaktora produktem starého režimu

New York Times varuje že MMF a dárcovské země včetně USA už nemohou  nadále „házet peníze jako lopatou do korupční bažiny.” Prezident Petro Porošenko na to reagoval slovy, že zmíněný článek diskredituje Kyjev a je součástí hybridní války.

Později svoji reakci Porošenko zmírnil.

“Omlouvám se, že moje slova o  New York Times byla nesprávné interpretována. Ale musel jsem se ozvat, bránil jsem Ukrajinu. Škoda, že moje slova k článku v New York Times, byla nesprávně pochopena. Sám čtu New York Times a beru je jako seriózní médium. Souhlasím, že Ukrajina má stále co dohánět, včetně boje proti  korupci. Ale už máme první výsledky. Nicméně bych rád zdůraznil, že musím bránit Ukrajinu,” napsal na svém facebooku Petro Porošenko.

Zařadí Kyjev New York Times na černý seznam?

“Teď už Kyjevu nezbývá nic jiného, než zařadit New York Times do nějakého sankčního seznamu. Nejlépe amerického. Nebo se tak už stalo?” napsala Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí  na své facebookové stránce.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru