Europoslanci

Europoslanci dávají Švédsku rok na splnění migračních kvót

Poslanci z Evropského parlamentu se před několika dny shodli na udělení dalšího roku pro Švédsko, během kterého musí země přijmout žadatele o azyl z blízkého východu, kteří byli zemi přiděleni v rámci kontroverzních uprchlických kvót. Jak informovala zpravodajská agentura AP, europoslanci rozhodli o prodloužení doby, ve které musí švédské úřady přijmout uprchlíky z blízkého východu, jak nařizují uprchlické kvóty, proti kterým se stavělo několik zemí v Evropské unii. Uprchlické kvóty nadále odmítá maďarská vláda v čele s  Viktorem Orbánem nebo Slovensko, jenž bylo za postoj k uprchlíkům mnohokrát kritizováno i z USA.

Europoslanci z Evropského parlamentu rozhodli o prodloužení doby, ve které musí Švédi přijmout migranty

I když se Švédsko i v dnešních dnech vzpamatovává z příchodu žadatelů o azyl, kteří také ve velkých počtech zemi opouštějí, vláda musí učinit kroky k přijetí dalších migrantů. Během minulého roku se země Evropské unie dohodly na přijetí celkem 160 tisíc žadatelů o azyl z Řecka a Itálie.

Čtěte dále: Richard Sulík: Jedině uzavření hranic EU vyřeší problém s uprchlíky

Řecké a italské úřady již nezvládají nápor uprchlíků, kteří do zemí cestují z Turecka. Švédsko, jenž přijalo z Evropské unie zatím nejvíce uprchlíků, má tedy rok na to, aby přijalo přibližně 5700 migrantů. Pro schválení se vyjádřilo 396 poslanců, proti bylo 190.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Spectral-Design / Shutterstock.com)

Přejít nahoru