Zeman

Zeman během návštěvy Lidic varoval před neonacismem

Český prezident Miloš Zeman během své nedávné návštěvy Lidic, které byly 12. června roku 1942 vypáleny nacisty, varoval před nebezpečím navrácením neonacismu, přičemž označil během svého proslovu o tomto problému předsedu Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu a předsedu DSSS Tomáše Vandase za neonacisty. Český prezident Miloš Zeman vysvětluje poznámku tím, že se předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba netají oslavou prezidenta vojenského Slovenského státu Jozefa Tisa, který se během druhé světové války postaral o deportaci slovenských židů i za krvavým potlačením Slovenského národního povstání.

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Lidic varoval před neonacismem a označil Kotlebu za neonacistu

Ten, kdo aktivně podporuje neonacismus, nehledě na sousední zemi, je objektivně sám neonacista, dodal Zeman. Výše zmíněná poznámka prezidenta byla také mířena na předsedu Dělnické strany DSSS Tomáše Vandase, během shromáždění k příležitosti 74. výročí vypálení obce Lidice. Slibme si proto právě tady, na půdě Lidic, že nebudeme jen vzpomínat na minulost, protože to je málo.

Čtěte dále: Zdeněk Ertl: O krok blíže k branné připravenosti

Že budeme aktivně působit proti těm, kteří na našem území začínají opět aktivně, pod nejrůznějšími záminkami, šířit neonacismus, uvedl prezident České republiky. Neonacismus nenápadně ohrožuje naši společnost, jelikož těží i z nerozvážnosti demokratických politiků, kteří se nedokáží postavit problémům čelem, uvedl prezident.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: Petr Pavluvcik / Shutterstock.com)

Přejít nahoru