EU

Strašidlo Bruselu: Mezi evropskými občany roste pesimismus k EU!

Stále více Evropanů vyjadřuje negativní postoj k Evropské unii v souvislosti s migrací a hospodářskou krizí, vyplývá ze sociologického výzkumu amerického Centra pro studium veřejného mínění Pew Research Center.

Veřejné mínění společnosti Pew Research Center dokazuje nárůst pesimismu mezi občany vůči EU

Studie zjistila, že pouze 51% respondentů se staví kladně ve vztahu k instituci, přičemž 47% dotázaných je pesimistických. V průměru 42% respondentů se domnívá, že jejich země by měla mít více pravomocí.

Podle průzkumu mezi hlavními zastánci Evropské unie je 72% Poláků a 61% bulharských občanů. Ale jen 27% Řeků, 38% Francouzů a 47% Španělů má kladný postoj k EU. Čtyřicet čtyři procent Britů věří, že je unie dobrá věc, stejně jako 53% Skotů.

Jak centrum poznamenalo, mezi možnými příčinami nespokojenosti může být migrační krize a ekonomické problémy. Většina respondentů se domnívá, že se Brusel nemůže vyrovnat s problémem migrantů v Evropě. Mnoho respondentů také nespokojeno s činností EU v souvislosti s hospodářskou krizí.

I přes pesimistické nálady ve vztahu k Evropské unii se 70% respondentů domnívá, že vystoupení Velké Británie z Evropské unie bude mít negativní dopad na unii.

Průzkumu, který byl proveden v období od 4. dubna do 12. května 2016, se zúčastnilo téměř 10.500 občanů deseti členských států EU.

Referendum o členství v Británii v EU se bude konat dne 23. června. Podle průzkumů je počet příznivců a odpůrců Brexitu (mimo EU) zhruba stejný. Otázka hlasování, kterou tato země označila za nejdůležitější strategické rozhodnutí celé generace, zní takto: „Mělo by Spojené království i nadále zůstat členem Evropské unie, nebo opustit Evropskou unii?”

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru