Jiří Dienstbier navrhl Facebooku cenzuru placenou z daní občanů ČR

Český minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier (ČSSD) navrhol, aby špecialista platený zo štátnej kasy mazal nenávistné príspevky užívateľov sociálnej siete Facebook. Zástupcovia firmy však jeho plán odmietli a začali spolupracovať s českými neziskovými organizáciami, ktoré podľa informácií servera Lidovky.cz môžu v budúcnosti pomôcť krotiť nevhodný obsah.

Sociálna sieť Facebook podľa zápisu z vlaňajšieho roka zasadania výboru pre médiá uviedla, že odmietla pristúpiť na to, aby osoba platená z externých/národných zdrojov administrovala nevhodné príspevky na Facebooku.

V prvej polovici minulého roka totiž firma Facebook oslovila Českú republiku, aby prebrala, ako si predstavuje efektívny boj proti xenofóbnym a nenávistným prejavom na sociálnej sieti. Zástupcovia spoločnosti sa stretli s ministrom Jiřim Dienstbierom a predstaviteľmi iniciatívy HateFree Culture či Romea.

„Na jednej strane je Facebook výsledok práce súkromnej firmy, na druhej strane ide o sieť, ktorú len v Českej republike používa niekoľko miliónov ľudí, takže je svojho druhu verejným priestorom,” myslí si Dienstbier, podľa ktorého verejnosť čelí novému fenoménu. Ľudia si na sociálnych sietí píšu veci, ktoré by si do očí nikdy nepovedali. “Je to nová vec, o ktorej sa musia baviť ako politici, tak politici s prevádzkovateľmi týchto platforiem,” tvrdí minister, ktorý má v gescii ľudské práva.

Portál pripomína, že Česko nie je jedinou krajinou, kde Facebook sonduje terén a snaží sa nájsť optimálne riešenie pre boj s nenávistnými príspevkami. Podobné diskusie prebiehajú po celej Európe. Najďalej podľa zverejnených informácií pokročilo Nemecko, ktoré sa s korporáciou dohodlo, že bude mazať viac nenávistných príspevkov týkajúcich sa utečencov.

Lukáš Houdek z iniciatívy HateFree upresnil, že Facebook sľúbil zaviesť prioritu pri vyhodnocovaní nahláseného nenávistného obsahu o utečencoch. Podľa neho však záleží zrejme aj na tom, aký veľký je napríklad tlak zo strany lokálnych aktérov alebo jednotlivých vlád.

Odborník na sociálne siete a technológie Daniel Dočekal si ale myslí, že tento postup má takmer zanedbateľný efekt. Toľko obsahu ako má Facebook nie je možné skontrolovať. Podľa neho totiž nejde o to, aby boli nenávistné príspevky kontrolované podľa kľúčového slova, ale potrebné je pochopiť kontext správ.

(KPa, hs.sk, Foto: I AM NIKOM / Shutterstock.com)

Přejít nahoru