Američané

Američané opustili spojence v Sýrii uprostřed bitvy s IS!

Americká letadla, která poskytovala podporu boji syrské opozici proti IS, opustila bojiště uprostřed bitvy. Takže se podle zdroje ve vládě USA útok nezdařil. Podle zástupce Pentagonu armáda prý měla důležitější cíl.

Američané během útoku opustili uprostřed bitvy spojence! Armáda měla důležitější cíl, tvrdí Pentagon

Takzvaná umírněná syrská opozice, která provedla pozemní operaci proti ozbrojencům IS ve snaze dobýt město Bukamal, byla ponechána v poušti bez vzdušné podpory poté, co americká letadla opustil bitvu. Útok se následně nezdařil,uvedl The Washington Post, který se odvolal na zdroje v americké vládě.

„Minulý týden byla americká vojenská letadla přesměrována z probíhající útočné operace syrské opozice proti IS v Sýrii do Iráku, kde bombardovala pozice militantů,”sdělil americký deník.

Autor materiálu poukazuje na to, že příkaz k přesměrování letadel US Air Force na jiné místo byl dán v rozhodujícím okamžiku probíhající bitvy a „přispěl k neúspěchu opozičních sil”.

Podle listu byly letouny, které kryly útočnou operaci Nové syrské armády, přeposlány do Fallúdži v sousedním Iráku. Oficiální zástupce skupiny vojsk Spojených států, které se účastní operace proti IS v Iráku a Sýrii, plukovník Christopher Garver řekl, že v oblasti Fallúdži, osvobozené Iráčany, byla objevena velká kolona militantů IS. Podle Pentagonu byl tento cíl důležitější, proto bylo rozhodnuto vyslat do Iráku letadla zapojená v té době do bitvy v Sýrii.

Poté, co opoziční bojovníci ztratili podporu ze vzduchu, začali pod údery Islámského státu „ustupovat ke své základně v poušti, vzdálené 320 kilometrů”.

„Selhání operace uštědřilo vážnou ránu strategii Pentagonu při tvorbě syrských sil, schopných odolávat IS. Přemístění letectva rovněž vyvolává otázku, zda jsou zdroje USA a jejich spojenců v mezinárodní protiteroristické koalice dostatečné pro válku s IS, která se nyní vede na několika frontách v Sýrii a Iráku,” ptá se autor.

Při odůvodnění rozhodnutí velení o přemístění letadel, Garver rovněž poukázal na to, že vojenské „zdroje USA jsou omezené”, takže musí být řádně distribuovány. „V daném případě byla dána přednost jinému cíli”.

(KPa, pz.cz, Foto: TFoxFoto / Shutterstock.com)

Přejít nahoru