Astronom prohlásil, že na USA spadla čínská raketa! VIDEO

Dnes v noci se obyvatelé USA stali svědky neobyčejné podívané – nad územím Ameriky prolétly a shořely zbytky nejnovější čínské rakety Čchang-čeng 7 (CZ 7), prohlásil astronom Jonathan McDowell ve svém mikroblogu na Twitteru.

Dnes v sedm hodin ráno moskevského času (6:00 SELČ) se začaly v americkém segmentu Twitteru a YouTube objevovat zprávy a videa svědčící o tom, že nad západními a centrálními státy USA proletělo podivné UFO, od kterého se čas od času oddělovaly velké svítící „rakety”.

Zdrojem tohoto „neidentifikovaného objektu” byl, jak informuje astronom Jonathan McDowell z Harvardovo-Smithsonova střediska pro astrofyziku v Cambridge v USA, druhý stupeň nejnovější čínské nosné rakety Čchang-čeng 7, jejíž první start se uskutečnil z kosmodromu na ostrově Chaj-nan 25. června letošního roku. Raketa vynesla na oběžnou dráhu několik menších družic a prototyp-kapsuli budoucí pilotované lodi pro čínské tchajkonauty (kosmonauty).

Přesné rozměry ani váha rakety nejsou známé, avšak McDowell předpokládá, že druhý stupeň čínské rakety Čchang-čeng vážil přes 5 tun. Podle slov astronoma padají tak velké objekty na Zem jen velice vzácně — právě z tohoto důvodu byly zbytky rakety tak dobře viditelné v USA. Vědec nevylučuje, že část fragmentů stupně rakety mohla dopadnout na zemský povrch.

(KPa, Sputnik, Foto: Youtube)

Přejít nahoru