Do kostela ve Francii vtrhli během mše dva islamisté a podřezali kněze

Dvaja muži vyzbrojení nožmi vtrhli do kostola počas svätej omše, na ktorej boli okrem kňaza dve rehoľné sestry a traja veriaci. 86-ročného kňaza podrezali, jedna osoba je v kritickom stave. K útoku sa už prihlásil Islamský štát. Ako sa ukázalo, jeden z útočníkov nebol polícii neznámy a podozrenie z jeho napojenia na islamistov trvalo takmer rok.

Francúzske orgány zatkli v rámci vyšetrovania útoku na kostol v Normandii jednu osobu, neposkytli však zatiaľ nijaké podrobnosti ohľadne jej totožnosti alebo miesta zatknutia. Informáciu poskytla agentúre AP nemenovaná hovorkyňa prokuratúry v Paríži, ktorá má na starosti vyšetrovanie prípadov terorizmu vo Francúzsku.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje súvisiace s vyšetrovaním uvádza, že jeden zo zabitých útočníkov sa vlani snažil odcestovať do Sýrie cez Turecko. Od jeho návratu z Turecka ho polícia sledovala. Jestvovalo totiž podozrenie, že mal napojenie na teroristov. Vyšetrovaný však bol na slobode a úrady mu nariadili nosiť elektronický náramok pre mapovanie jeho pohybu.

O druhom z útočníkov vraj nemali žiadne informácie.

K zodpovednosti za dnešný útok na ľudí v kostole v severofrancúzskom meste Saint-Etienne-du-Rouvray, pri ktorom zomrel 86-ročný kňaz, sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak prihlásila organizácia Islamský štát.

Na snímke kňaz Jacques
Na snímke kňaz Jacques Hamel, ktorému užívatelia sociálnych sietí už dávajú titul “mučeník Francúzska”…

Obeťou útočníkov sa stal 86-ročný kňaz Jacques Hamel. Jeho identitu potvrdil rouenský arcibiskup Dominique Lebrun. Polícia zatiaľ druhú obeť útoku nepotvrdila, hovorca ministerstva vnútra Pierre Henry Brandet však uviedol, že jeden z veriacich je v kritickom stave.

K dráme sa vyjadril aj pápež František. Hovoril o “bolesti a hrôze z tohto absurdného násilia”, uviedla stanica BBC.

Denník Le Point uvádza, že podľa informácií očitých svedkov ozbrojenci vtrhli do kostola zadným vchodom za pokriku “Daeš!” počas rannej svätej omše.

Severozápad Francúzska – Normandia a zvlášť oblasť Seine-Maritime, kde leží aj mesto Rouvray, sú hrdo katolíckymi časťami Francúzska. Krajské mesto Rouene, kam patrí aj mestečko Rouvray, sa nazýva aj mestom 100 veží vďaka bohatej katolíckej histórii a množstvu kostolov…

Podľa denníka Le Point sú obeťami útoku minimálne dve osoby. Spolu s kňazom údajne zahynul aj ďalší rukojemník, taktiež ostrím čepele. Polícia však druhú obeť dosiaľ nepotvrdila. Na miesto činu mieri prezident Hollande.

Podľa najnovších informácií padli prvé výstrely, ozbrojenci by mali byť mŕtvi. Mŕtvy je však aj 86-ročný kňaz, ktorému počas svätej omše podrezali hrdlo…

Do kostola v mestečku Rouvray v čase o 9:45 SEČ vtrhli dvaja ozbrojení muži. Uniesli miestneho kňaza a v kostole zadržiavajú dve rehoľné sestry a niekoľko veriacich. Na mieste činu sú protiteroristické jednotky a iné ozbrojené zložky. Pre RTL France media povedali, že zranených je viacero ľudí.

Na snímke kostol Saint-Etienne-du-Rouvray, v ktorom prebieha rukojemnícka dráma
Na snímke kostolík v meste Saint-Etienne du Rouvray, v ktorom sa odohral masaker

Francúzsko sa ešte nespamätalo z útoku v Nice a už prežíva opäť krušné chvíle. V kostole neďaleko mesta Rouene zadržiavajú dvaja ozbrojení muži niekoľko osôb. Medzi rukojemníkmi sa nachádza aj miestny kňaz, ktorého útočníci uniesli. Na mieste sú momentálne polícia a záchranka.  Informáciu priniesla BBC.

Na snímke polícia a záchranka pred kostolom, kde sa rukojemnícka dráma odohrala
Na snímke polícia a záchranka pred kostolom, kde sa rukojemnícka dráma odohrala

Podľa denníka Le Figaro dvaja muži ozbrojení nožmi zadržiavajú v miestnom kostole piatich ľudí vrátane kňaza a dvoch rehoľných sestier. Regionálna spravodajská televízia France 3 uviedla, že rukojemnícka dráma sa začala o 09.45 h.

Photo published for Normandy siege: two men armed with knives cut priest's throat before being shot dead

Zobraziť obrázok na TwitteriZobraziť obrázok na Twitteri

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru