Merkelová: Žádné druhé referendum v Británii nebude!

Ve Spojeném království obyvatelé v referendu rozhodli, že chtějí opustit EU. Zatím jejich přání britský premiér Cameron akceptoval, ale v Británii proběhla další podpisová akce pro opakování referenda.

Zatím se britský premiér nechce bavit o dalším referendu, vlastně pro některé Brity o reparátu hlasování.

Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro ZDF uvedla, že je přesvědčena, že Británie oficiálně požádá o vystoupení z EU.

“Jsem realista a proto jsem docela pevně přesvědčena, že žádost bude podána, ” řekla Merkelová v neděli v pořadu ZDF “Berlin Direkt”, “udělají to až budou mít nového předsedu vlády, tomu rozumím.”

V Británii více než čtyři miliony lidí již podepsalo petici pro druhé referendum  o členství Spojeného království v Evropské unii. Vláda v Londýně, ale touhu mnoha Britů po dalším hlasování jasné odmítla.

Merkelová odmítla tvrzení, že úsporná opatření EU vedla k frustraci z politiky EU, a tím i k britskému referendu o členství Spojeného království v Evropské unie.

“Samozřejmě, že musíme mít podporu v domácnostech, u obyvatel EU,” řekla, “ale ve Velké Británii hraje klíčovou roli ne politika, ale volný pohyb pracovníků EU a o tom jsme se s Británií dohadovali.”  To není země s nejvyšší nezaměstnaností mladých lidí v Evropě.

Merkelová zopakovala, že by nemělo dojít k žádným jednáním o změnách v politice EU vůči Británii před jejím vystoupením z EU.

“Nemělo by dojít k žádnému vyzobávání třešniček,” dodala Merkelová.

(KPa, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru