Norbert Hofer má důkazy, že rakouské prezidentské volby byly zmanipulovány

Rakúska strana FPÖ, ktorej členom je prezidentský kandidát Norbert Hofer, zozbierala nové dôkazy o možnej manipulácii hlasovania v májových prezidentských voľbách.

Rakúsky ústavný súd doteraz nenašiel žiaden dôkaz zmanipulovania prezidentských volieb, no nariadil ich opakovanie.

No samotný prezidentský kandidát Norbert Hofer zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) najnovšie vyjadruje “konkrétne podozrenie”. Sťažnosti sa týkajú hlasovacích lístkov, ktoré boli dodané do domov opatrovateľskej služby bez dovolenia obyvateľov.

Stranícky právnik Dieter Böhmdorfer pre rakúsky denník Kurier vyhlásil: “Dostali sme niekoľko dôkazov a pokračuje proces ich prijatia. Budeme ich pokojne skúmať a odovzdávať ich prokurátorovi.” Viac k tomu kvôli zákonnému mlčaniu nemohol povedať.

Nie je to prvýkrát, čo FPÖ hlasovanie v opatrovateľských domoch spochybnila. V roku 2015 rakúsky ústavný súd zrušil dve voľby starostov v spolkovej krajine Vorarlbersko kvôli sťažnosti o hromadnom dodávaní hlasovacích lístkov do opatrovateľských domov aj pre rodinných príslušníkov a straníckych funkcionárov.

Podľa volebných pravidiel musí byť hlasovací lístok doručený priamo k lôžku konkrétnej osoby a nemá ho vyplňovať žiaden asistent. V prípade, ak ho osoba nemôže vyplniť sama, môže len so súhlasom dotyčného (stačí aj kývnutie hlavou) a volebnej komisie požiadať “dôveryhodnú osobu”, aby to urobila za ňu.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru