Syrský uprchlík ubodal v Německu těhotnou ženu mačetou

V meste Reutlingen muž s mačetou zabil tehotnú ženu a ďalšie dve osoby zranil, informujú nemecké médiá. Muž sa mal so ženou dostať do konfliktu, následne sa rozzúril a zaútočil. Podľa najnovších informácií obeťou je Poľka a jej nenarodené dieťa. Sýrčan mal pracovať v rovnakej reštaurácii ako ona a údajne bol do nej zamilovaný. Jej odmietanie bolo pravdepodobne príčinou konfliktu.

Útočník s mačetou bol údajne nepríčetný a útočil na všetkých okolo. Vbehol medzi ľudí a rovnako aj medzi policajné autá. Podľa svedkov pôsobil “ako zmyslov zbavený”. Polícia ho zadržala len niekoľko minút po čine a to tak, že ho zrazila autom.

Motív útoku zatiaľ nie je známy

Polícia potvrdila, že ide o 21-ročného sýrskeho utečenca.

Zobraziť obrázok na TwitteriZobraziť obrázok na TwitteriZobraziť obrázok na TwitteriZobraziť obrázok na Twitteri

Ďalší “osamelý vlk”

Podľa informácií mal byť útočník známy polícii. Nemožno však hovoriť o “osamelom vlkovi”, ako sa to snaží interpretovať polícia, lebo všetci títo útočníci vychádzajú z toho istého podhubia a toho istého ideologického základu. Sú zradikalizovaní tým istým náboženstvom. Útočník síce útočil sám, ale na svoju misiu bol spracovaný ideologicko-náboženskou doktrínou a ľuďmi v pozadí. Často sa v tejto súvislosti hovorí o radikálnych imámoch a problematických mešitách, kde sa tieto radikálne myšlienky šíria.

Polícia útočníka zaistila.

Viacerí ľudia z miesta v panike utekali

Nemecký denník Bild s odvolaním sa na výpovede svedkov uviedol, že k útoku došlo okolo 16.30 SELČ pred miestnou predajňou kebabov. Viacerí ľudia z miesta v panike utekali. “Útočník bol úplne mimo. Utekal s mačetou za hliadkovacím vozidlom polície,” uviedol podľa denníka jeden zo svedkov incidentu.

Páchateľom je podľa hovorcu tamojšej polície žiadateľ o azyl zo Sýrie, ktorý už v minulosti ublížil viacerým ľuďom, uviedla agentúra Reuters. Kedy k zmieneným incidentom došlo a ani to, kedy muž prišiel do Nemecka, doposiaľ známe nie je.

Nemecko je nervózne. Polícia si nemyslí, že šlo o terorizmus

Podľa polície nič nenaznačuje, že by čin, ku ktorému došlo v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, súvisel s terorizmom, informovala tlačová agentúra DPA.

Muž útočil na centrálnej autobusovej stanici mesta o 16.30 po hádke, uviedla polícia. Incident mal niekoľko očitých svedkov.

Bádensko-Württembersko je treťou najväčšou nemeckou spolkovou krajinou.

Podrobnosti o útočníkovi nie sú dostupné a jeho motív je nejasný. Nič nenasvedčuje, že by mal komplicov.

Polícia neskôr povedala, že nie je jasné, či muž svoje obete poznal.

Podľa svedkov útok v centre mesta so 112.500 obyvateľmi vyvolal paniku. Dve hodiny po útoku miestne orgány ubezpečili obyvateľov, že im nehrozí žiadne riziko.

Niekoľko miestnych ľudí uviedlo, že sa necítia byť v bezpečí a sú vydesení, keďže Nemecko je nervózne po piatkovej streľbe v Mníchove, v ktorej útočník zabil 10 ľudí vrátane seba.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru