Teroristický útok v Německu: Útočník zabíjel v obchodním centru

Streľba v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov si vyžiadala dnes niekoľko mŕtvych, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na denník Süddeutsche Zeitung. Médiá už hlásia minimálne 15 obetí na životoch.

Nemecká spravodajská televízia informovala o jednom mŕtvom a desiatich zranených, tieto údaje sú však neoficiálne. Situácia na mieste je podľa polície veľmi neprehľadná. Bezpečnostné zložky uzavreli oblasť v okolí nákupného centra, ktoré sa nachádza vo štvrti Moosach. V oblasti prestalo premávať metro.

Nákupné centrum Olympia bolo otvorené spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993-1994 bolo rozšírené a modernizované. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

Na snímke z videa policajné jednotky a ľudia pred obchodným centrom, kde sa strieľa
Na snímke z videa policajné jednotky a ľudia pred obchodným centrom, kde sa strieľa

Streľba  si vyžiadala niekoľko mŕtvych, informovali nemecké médiá. Polícia podľa agentúry DPA uviedla, že “očakáva viacero mŕtvych”. Úrady zastavili v Mníchove časť vlakovej, električkovej a autobusovej dopravy. Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli oblasti v okolí nákupného centra, opustili ulice a zostali doma.

Troch mŕtvych zatiaľ potvrdilo bavorské ministerstvo vnútra, informovala spravodajská stanica BBC. Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu mníchovskej polície uviedla, že viacerí ozbrojenci zabili “veľa ľudí”. Špeciálne jednotky zatiaľ žiadneho z páchateľov nezadržali. Médiá už však informujú o 15 obetiach na životoch…

Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek prehľadávajú obytnú štvrť pri nákupnom centre Olympia
Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek prehľadávajú obytnú štvrť pri nákupnom centre Olympia

Bezpečnostné sily evakuujú ľudí z nákupného centra, mnohí sa však ukrývajú vnútri. Ako informovala BBC, objavila sa nepotvrdená fotografia z mobilu, ktorá údajne zachytáva jedného strelca pred reštauráciu McDonald’s. Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli verejným priestranstvám a nezverejňova

Páchatelia  sú stále na úteku, oznámila polícia. Zároveň uviedla, že svedkovia hovorili o troch osobách so strelnými zbraňami. Ako informovala spravodajská stanica BBC, streľba si vyžiadala najmenej šiestich mŕtvych a zatiaľ neznámy počet zranených.

Príslušník špeciálnej policajnej jednotky prehľadáva obytnú štvrť pri nákupnom centre
Príslušník špeciálnej policajnej jednotky prehľadáva obytnú štvrť pri nákupnom centre

Polícia tvrdí, že nevie, kam strelci utiekli. “Dávajte si na seba pozor a vyhýbajte sa verejným priestranstvám,” odkázala mníchovská polícia cez Twitter.

Bezpečnostné zložky podľa agentúry DPA nevylučujú, že udalosti v nákupnom centre boli teroristickým útokom. V súvislosti so streľbou boli do služby v mníchovských nemocniciach mimoriadne povolaní lekári a zdravotné sestry. Toto opatrenie má preventívny charakter. Či boli nejakí zranení hospitalizovaní a koľko ich je, zatiaľ nie je známe.

V súvislosti so streľbou polícia hovorí o “akútnej teroristickej hrozbe”, informovala spravodajská stanica BBC.

 

Streľba na mníchovskom námestí Karlsplatz bola falošný poplach

Objavili sa aj správy o podobnom incidente na zhruba päť kilometrov vzdialenom námestí Karlsplatz. Išlo však o planý poplach, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Na námestí prepukla so zatiaľ neznámych dôvodov panika, pričom niekoľko ľudí kričalo a plakalo. Ďalšie podrobnosti nie sú známe. Karlsplatz je dôležitým dopravným uzlom v bavorskej metropole, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavnej železničnej stanice.

Niekoľko videí si môžete pozrieť tu.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru