Ankara dala syrským Kurdům ultimátum

Síly syrských Kurdů se stanou cílem operace tureckých ozbrojených sil na severu Sýrie, jestliže se nestáhnou na východ od řeky Eufrat, prohlásil turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoğlu.

Kromě toho zdůraznil, že hlavním cílem operace v syrském Džarábulusu je vyčistit region od teroristické skupiny Islámský stát (IS, v Rusku zakázaný).

„Porazit Islámský stát útoky ze vzduchu není možné, zajistit to mohou pouze naše pozemní operace. Do operace podporované Tureckem jsou zapojeni i místní obyvatelé. Na toto území se musí vrátit ti, kdo tam vždycky žili. Ovšem cíl sil sebeobrany syrských Kurdů je jiný: nutí obyvatele, aby opouštěli své domy, provádějí etnické čistky. Proto musí, jak už dříve prohlásily USA i samotní syrští Kurdové, přejít na východ od Eufratu, jinak se stanou cílem operace”, prohlásil Çavuşoğlu na tiskové konferenci v Ankaře.

Dříve už prohlásili Kurdové, že turecké dělostřelectvo a vojenské letectvo ostřelovaly dvě obce nedaleko syrského Džarábulusu, počet obětí dosáhl třiceti. Ankara ovšem informaci o tom, že údery byly zaměřeny na civilní obyvatelstvo, popřela.

(KPa, Sputnik, Foto: Nazar Gonchar / Shutterstock.com)

Přejít nahoru