Biden: Proč byste brali plyn od Ruska, můžete mít náš, americký!

Na tiskové konferenci ve Stockholmu, americký viceprezident Joe Biden prohlásil, že Nord Stream – 2 je “špatné řešení pro Evropu”. Podle něj to povede k evropské energetické závislosti na Rusku.

Kromě toho Spojené státy nyní mohou nabídnout svůj zemní plyn, uvedl americká víceprezident.

Americký viceprezident zdůraznil, že “žádná země” by neměla používat energetické zdroje jako prostředek nátlaku na své sousedy.

V odpovědi na otázku, co by mohl poradit Švédsku, jak se bránit před ruskou agresí, Biden kromě jiného uvedl, že se nechce zmiňovat o nutnosti vstupu Švédska do NATO, “to záleží jen na samotném Švédsku”. Nicméně zdůraznil, že NATO přijalo účinná opatření v Baltském moři: mechanizované divize v Polsku a prapory vojáků v Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

„Existuje přímý vztah mezi celosvětovou stabilitou a migrací, existuje přímá souvislost mezi přístupem k energiím a stabilitou, existuje přímý vztah mezi globálním oteplováním a válkou a mírem a bezpečností. Švédsko to dobře chápe, Švédsko je aktivní,“ řekl Biden.

Viceprezident také pochválil Švédsko za jeho přístup k migrantům, taková malá země, jako je Švédsko a přijalo 163 000 uprchlíků v minulém roce.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru