Drogerie v Německu nestíhají doplňovat zásoby pepřových sprejů

V sieti drogérií DM ho predávajú oficiálne ako “prostriedok na ochranu pred zvieratami”.

Aj na Slovensku známe Drogérie DM sú jedny z najrozšírenejších v Nemecku, dajú sa nájsť v každom meste. Prednedávnom sieť začala vo svojom sortimente ponúkať aj nový druh tovaru – peprový obranný sprej (kaser).

Dajú sa nájsť hneď vedľa zubnej pasty a deodorantu a sú označené ako ‘obranný sprej na zvieratá’. Ďalšie drogérie sa na tento nový produkt sťažujú, nemecká polícia dokonca varuje pred používaním spreju na verejnosti a na ľudí. Informujú o tom portály Tagesspeigel, Breitbart a thelocal.de.

Ako uvádza portál, spreje boli dostupné už pár mesiacov cez ich internetový obchod, no do kamenných predajní sa začali dodávať až na konci júna. Plechovky naplnené obranným peperovým plynom sú takmer totožné s tými, ktoré používa polícia pri svojich zásahoch alebo so špeciálnymi sprejmi na sebaobranu. Cenovo sú dostupné, stoja päť eur. Riaditeľ DM drogérií, Sebastian Bayers, sa pre nemecké média vyjadril, že po sprejoch bol obrovský dopyt, preto sa objavili na regáloch.

“Zaznamenali sme značný nárast požiadaviek ľudí ohľadom obranných sprejov. Tí si chceli najmä kúpiť sprej na miestach, kde im to vyhovuje a nie je to pre nich ďaleko,” povedal. “Preskúmali sme situáciu a rozhodli sme sa dodávať sprej na zvieratá do našich obchodov.” V obchodoch podľa neho žnú úspech, doteraz zaznamenal len pozitívne ohlasy.

Ak chcete v Nemecku slzný sprej na sebaobranu (proti útočníkovi), potrebujete na to licenciu. Po ‘kolínskom silvestrovskom incidente’ zaznamenali Nemci obrovský nárast záujmu o tieto licencie. Nárast zaznamenali taktiež pri žiadostiach o zbrojný preukaz. Firma, ktorá spreje pre drogérie vyrába, uvádza, že sprej sa má používať výlučne na nebezpečnú zver. Podľa kritikov tým úspešne obchádza zákon.

Konkurenčný reťazec Rossmann reagoval na predaj sprejov so zhrozením. “Tento sprej je najmä proti ľuďom, nie zvieratám,” reaguje. Nemecká polícia je tiež proti ich predaju a používaniu, podľa nich je možnosť kúpy spreja dôvodom, kvôli ktorým vzniknú mnohé konflikty v sebaobrane namiesto možnosti de-eskalovania situácie obeťou.

Líderka anti-imigrantskej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Frauke Petry vyzvala minulý víkend Nemcov, aby sa začali ozbrojovať v prípade nutnej sebaobrany. “Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe necíti bezpečne. Každý občan, ktorý dodržuje zákony, by mal byť v pozícií, v ktorej má právo na sebaobranu, ochranu rodiny, priateľov a blízkych. Všetci predsa vieme, ako dlho trvá polícií, kým dorazí na miesto činu, hlavne v riedko obývaných oblastiach,” vyhlásila.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru