HuffPost: Podle analytika přišel čas, aby USA vystoupily z NATO!

USA by se měly starat o svoji vlastní obranu a bezpečnost svých občanů, a nikoli ochranou zemí, které nespadají do oblasti působnosti zájmů USA, píše publicista Bruce Fein na Huffington Post.

Není jasné, proč se Spojené státy přislíbily vyslat své vojáky k ochraně Estonska, Lotyšska a Litvy, zatímco reálnou vojenskou povinností je chránit Američany, kteří platí daně, na rozdíl od Estonců, Lotyšů a Litevců, poukazuje Fein a navrhuje využít k vystoupení z NATO článek 13 Severoatlantické aliance.

Podle něj by odchod Spojených států z NATO podstatně snížil napětí s Ruskem. „Poté by Rusko pravděpodobně požadovalo obnovení vlivu nad svými sousedy, ale to by nemělo znepokojovat. Spojené státy jednaly stejným způsobem více než dvě století,” uvedl analytik.

Připomněl, že Monroeova doktrína prohlašuje celý americký kontinent za uzavřenou zón pro vměšování evropských mocností.

„Tvrdit, že všechny země jsou si rovny, ale že Spojené státy jsou rovnější než ostatní, znamená podporovat válku,” zdůraznil Fein a dokládá, že NATO (a USA) se podílely na řadách převratů a válek mimo území členských států. Přičemž provozovalo „soužití“ s mnohými tyranskými režimy.

Analytik rovněž poznamenal, že vystoupením z NATO se vytvoří základ pro smlouvu ke snížení jaderných arzenálů Ruska a Spojených států. Kromě toho tento krok umožní Washingtonu, aby se ochránil před vnější agresí.

„Aby byl národ jistější ve své bezpečnosti, bohatství a svobodě, mělo by být NATO muzejní kus spolu s jinými artefakty amerického impéria,“ shrnuje autor.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru