Kdo zachrání Evropu? Merkelová to zřejmě nebude

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas minulého týždňa absolvovala diplomatické stretnutie vo viacerých členských štátoch Európskej únie. Navštívila stredo- a východoeurópske krajiny EÚ. Médiá prinášajú informácie v duchu: misia Merkelovej sa skončila sklamaním, pretože sa jej nepodarilo zmeniť postoj krajín, aby prijali kvóty týkajúce sa utečencov. Denník Schwäbische Zeitung zverejnil, že nemecká kancelárka ostala vo svojej migračnej politike izolovaná.

O to viac prekvapil Jiřího Weigla z Inštitútu Václava Klausa rozhovor Merkelovej pre televíziu ARD. V ňom totiž uviedla, že sa nájde spoločné riešenie, na ktorom sa bude musieť podieľať každý. Nie je preto možné, aby niektoré krajiny uviedli, že všeobecne moslimov nechcú…

„Tieto výroky potom, čo znovu počula zásadný nesúhlas partnerov s nútenou distribúciou migrantov, potom, čo Briti povedali EÚ a metódam európskeho vládnutia svojej jasné NIE, pôsobí desivo. Ukazujú, že migračná politika kancelárky nie je normálne racionálne politickou prioritou, pre ktorú sa hľadá podpora a konsenzus.

Merkelová tiež nikoho nepresviedča, neargumentuje, námietky svojich partnerov iba mlčky vypočuje, ale žiadny ohľad na ne neberie. Organizované usadzovanie moslimských migrantov naprieč Európou je cieľ an sich, ktorý má nejaký vyšší skrytý zmysel, nemožno o ňom diskutovať, musí byť iba za každú cenu presadený. So oder so,“ vysvetľuje Weigl.

Vzhľadom na uvedené skutočnosti Weigl preto dodáva, že z takého Nemecka začína ísť znova strach a nad budúcnosťou Európskej únie sa sťahujú temné mraky. Podobný názor má aj Ján Skopeček, ktorý tvrdí, že hoci sa nám to páči alebo nie, nemecká politika má zásadný vplyv na podobu a budúcnosť celej Európy.

„Dlhé roky určovala – a bude určovať aj v budúcnosti – charakter európskeho integračného modelu a podobu celej EÚ. Svojou súčasnou politikou otvorenej náruče voči masovej migrácii z iných kultúr potom rozbíja stáročia sa utvárajúce európsku civilizáciu s jej zvykmi a hodnotami,“ vysvetlil. Voči uvedeným tvrdeniam českých odborníkov paradoxne vyzvnieva titulka portálu Sme: “Merkelová zachraňuje Európu. Podarí sa to?”

(KPa, hs.sk, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru