Moskva varovala Washington před pokusy flirtovat s An-Nusrou!

Pokusy flirtovat se skupinou Džebhat an-Nusra (změnila svůj název na “Džebhat Fatah al-Sham”) je pěstováním dalšího teroristického monstra, prohlásilo informační a tiskového oddělení ruského ministerstva zahraničí.

„Naskýtá se otázka (a pravděpodobně nejen u nás): co to je: bezmocnost Spojených států nebo něčí úmyslná linie prodlužování syrského konfliktu,” cituje agentura RIA Novosti ministerstvo s tím, že označilo americkou lpozici v Sýrii za nelogickou a nekonzistentní.

„Ve Washingtonu se shodují, že Džebhat an-Nusra (syrská pobočka Al-káidy – pozn. red.) je teroristická organizace, ale neútočí se na ni, a navíc téměř rok odmítá sdílet s námi informace o dislokaci „nusrovců” a zavírá oči před tím, jak jím podporované „syrské ozbrojené opoziční skupiny spolupracují s teroristy v rámci jednoho operačního velitelství,” zdůraznilo ruské ministerstvu zahraničí.

Je třeba poznamenat, že USA opakovaně slíbily vymezení hranic mezi těmi, které považují za zástupce ukončení válečného stavu a „nusrovcemi”.

Přesto namísto praktických kroků v tomto směru, Američané předložili nové podmínky, v podstatě zaměřené na poskytování oddechu „nusrovcům” a jejich spojencům v boji a k prodloužení vojenské konfrontace se syrskými vládními silami.

Nedávno mluvčí ruského ministerstvo zahraničí Marie Zacharová řekla, že v únoru Spojené státy ujistily Rusko, že budou potřebovat dva týdny pro vymezení umírněné opozice a teroristů.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru