Muž, který chtěl zastavit střelce v Mnichově čelí stíhání za napadení vraha

Muž, který se snažil zastavit v Mnichově íránského střelce čelí ze strany německého státního zástupce stíhání za napadení vraha. Tuto informaci přinesl britský server Express.co.uk

Thomas Salbey, kterému je 57 let viděl střelbu v obchodním domě Olympia 22. července v Mnichově ze svého balkónu v pátém patře. Ve snaze zastavit osmnáctiletého Aliho Sonboly střelci začal nadávat.

Sonboly na něj zakřičel: Jsem Němec. To, co jsem mu řekl v té době stále platí. Je to zbabělec, který zabil nevinné lidi, protože to neměl v hlavě v pořádku. Hnusí se mi, řekl Salbey pro Mail Online.

Odvážný Thomas hodil na útočníka láhev piva v zoufalé snaze ho zastavit.

Všechno co jsem měl, byla pivní lahev, kterou jsem na něj mohl hodit. Kdybych měl zbraň, střelil bych ho do hlavy, řekl Thomas Salbey. Nyní pan Salbey čelí obvinění za to, že se postavil vrahovi, který zabil v nákupním centru 9 lidí a dalších 16 zranil předtím, než se sám zastřelil.

Florian Weinzierl mluvčí mnichovského státního zastupitelství potvrdil, že je vyšetřován mnichovský rezident v souvislosti s tímto případem. Co bude zahrnuto do řízení zatím není jasné, ale mohlo by tam prý být například “urážky na úkor mrtvého”.

Podle mluvčího bude přezkum soudu brzy dokončen.

Krátce po vraždách v Olympii bylo zjištěno, že se Sonboly považoval za árijce díky svému íránskému původu a hluboce nenáviděl Araby a Turky.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru