Na festivalu ve Švédsku bylo hlášeno přes 50 sexuálních útoků

V poradí už tretí švédsky festival, ktorý mal počas leta problém s vysokým počtom sexuálnych útokov.

Viac než 50 prípadov sexuálne motivovaných útokov bolo nahlásených na švédskom festivale My sme Štokholm. Oproti minulému roku je to stopercentný nárast. Informuje o tom portál Dailycaller.

Každoročná ‘oslava’ návratu do školy s názvom “We are Sthlm” (My sme Štokholm) bola zabezpečená viac než po minulé roky. Oproti minulým rokom bolo prítomných viac policajtov a ochrankárov. V sobotu, deň konca festivalu, bolo nahlásených 51 incidentov týkajúcich sa sexuálneho násilia.

“Rátali sme s vysokým počtom hlásení,” povedal podľa lokálnych novín Aftonbladet policajt Kjell Lindgren. “V mnohých prípadoch sme vinníka chytili.” Po Silvestri 2015 v Kolíne sa prevalilo, že už v minulosti švédska polícia ‘zmietla pod koberec’ veľký počet sexuálne motivovaných útokov počas minulých ročníkov práve tohto festivalu.

Podľa organizátorov je vysoký počet sexuálnych útokov je z časti dôsledkom vyššieho ohlasovania incidentov na polícii. “Medzi mladými je nulová tolerancia voči tomuto typu správania,” povedal manažér festivalu Roger Ticoalu.

V poradí to bol už tretí švédsky festival, ktorý mal cez leto problém s vysokým počtom sexuálnych útokov. Švédska polícia je skoro bezmocná, nevie, ako proti tomuto problému bojovať. Na začiatku leta sa Švédska polícia snažila dievčatá ‘ochrániť’ náramkami na ruky. Niečo podobné sa snažili aplikovať aj v Nemecku, kde boli nedávno rozdávané dočasné tetovania ku bazénom s nápisom “NO”. Mali slúžiť na ‘odstrašenie’ a zastavenie sexuálneho útočníka.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru