Němci bijí na poplach: Zaznamenali už více než 1000 dětských svateb

Nemecké autority zaznamenali prudký nárast detských manželstiev po tom, čo viac a viac dievčat prestalo chodiť do školy. Minister spravodlivosti Heiko Maas ohlásil “drastické čísla”, ktorými sa bude treba zaoberať.

Dievčatá sú vydaté poväčšinou za postarších mužov a tento trend má byť spojený s novou vlnou migrantov, ktorí vstúpili do krajiny za posledných 18 mesiacov. Nemecko malo zaznamenať údajne viac než 1000 detských manželstiev, ale portál N24.de prináša, že počet nezaznamenaných prípadov môže toto číslo navýšiť až dvojnásobne.

Ako prináša denník Breitbart, minister Maas plánuje v tejto súvislosti zriadiť novú pracovnú skupinu, ktorá sa začne detskými manželstvami zaoberať 5. septembra tohto roku. Líder strany SPD Thomas Oppermann tvrdí, že ochrana detí je absolútnou prioritou, a tá sa musí týkať aj maloletých, ktorí pochádzajú z radov migrantov. “Nútené manželstvá sa v Nemecku trestajú, a tak by to malo byť aj naďalej”, povedal Oppermann. “Nikto a obzvlášť dieťa, by nemalo byť nútené do manželstva”.

Ako ďalej informuje článok, manželstvá sú často vopred dohodnuté. Oppermann si všíma, že detské manželstvá častokrát končia tehotenstvom dievčaťa v ranom veku, a to následne opúšťa školu. “Mladí utečenci musia byť informovaní o ich právach v Nemecku”, myslí si Oppermann.

Vládni predstavitelia údajne zvažujú zmenu zákona, ktorá by neakceptovala manželstvá detí, ktoré boli uzavreté v inej krajine pred príchodom migrantov do Nemecka. Totiž v júni nemecký sudca rozhodol, že manželstvo 14-ročnej Sýrčanky s jej 20-ročným bratrancom je platné, aj napriek nemeckému zákonu. Vyšší regionálny súd v bavorskom Bambergu zasa rozhodol, že ďalší prípad takéhoto manželstva musí byť uznaný, keďže svadba sa už uskutočnila, a v rodnej Sýrii bola považovaná za legálnu, pričom prebiehala v súlade so sunnitským manželským obradom. “Tieto manželstvá boli v Nemecku uznané, pričom porušujú naše práva,” hovorí Armin Schuster, hovorca výboru ministerstva vnútra.

Dôsledky, ktoré v tejto súvislosti pripadajú do úvahy, sú 5 rokov väzenia, a to aj pre manželstvá, ktoré boli uzavreté súkromne, v rámci náboženských, kultúrnych či spoločenských obradov.

Ešte vo februári tohto roku portál Breitbart informoval, že do Nórska prišli desiatky detských neviest, pričom najmladšia manželka mala len 11 rokov. Tento problém zaznamenali aj v Holandsku po tom, čo im z utečeneckého zariadenia ušlo 14-ročné dievča v 9. mesiaci tehotenstva s jej 24-ročným manželom.

Okrem toho, Turecko v súčasnosti zvažuje znížiť hranicu pre pohlavný styk na vek 12 rokov.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru