Policisté v Nice pořádají “lov” na ženy v burkách

Ozbrojení francúzski policajti prišli za ženou na pláži v meste Nice a vyzvali ju prezliecť celotelový odev v rámci zákazu nosenia burkín na týchto miestach.

Úrady vo viacerých francúzskych mestách vrátane Nice zaviedli zákaz nosenia burkín na pláži. Keď sa teda blízko Promenade des Anglais, kde sa v júli odohral známy kamiónový útok, objavila žena odpočívajúca v celotelovom zaodení (legíny, šatka, zvršok), došli k nej štyria policajti.

Po výzve si síce dala dole modrý zvršok, ale nevyhla sa pokute od jedného z dôstojníkov, ktorý si podľa agentúry AFP zapísal, že “nemala na sebe oblečenie rešpektujúce dobré mravy a sekularizmus”. Táto 34-ročná žena menom Siam je matkou dvoch detí a ako sa vyjadrila, “mala na sebe klasickú šatku, sedela na pláži a nebolo jej úmyslom ísť plávať”.

Niektorí okolití svedkovia scény údajne vykrikovali “Choď preč” a tlieskali polícii.

Zákaz burkín na pláži vyvoláva kontroverziu. Bude sa ním zaoberať aj najvyšší správny súd vo Francúzsku, keďže o zákaze zatiaľ rozhodli iba súdy nižšieho stupňa.

Takýto súd v Nice rozhodol v pondelok, že zákaz v jednom z prvých miest Villeneuve-Loubet bol “nutný, vhodný a primeraný”, aby s zabránilo narušovaniu verejného poriadku. Burkiny “môžu uraziť náboženské presvedčenie ostatných ľudí na pláži a sú pociťované ako vzdor alebo provokácia zvyšujúca napätie v spoločnosti”.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru