Rakousko zvažuje kvůli uprchlíkům zavedení výjimečného stavu

Rakouský kancléř Christian Kern nevyloučil, že vláda může 6. září zvážit návrh na zavedení výjimečného stavu v zemi kvůli situaci s uprchlíky.

„Na začátku září se bude konat ještě jedno jednání na úrovni ministrů obrany a vnitra Rakouska a Maďarska. Je třeba vytvořit podmínky pro realizaci výjimečného stavu a návratu lidí do Maďarska. Pokud se to podaří, věřím, že 6. září je dobré datum pro zasedání rady ministrů, kde bude projednán již hotový text,” cituje agentura Ria Novosti jeho slova na televizním kanálu ORF.

Podle Kerna tok migrantů v posledních měsících výrazně poklesl, ale země by měla být připravena na jeho obnovení, pokud se změní situace v Turecku a severní Africe.

V lednu 2016 rakouské vedení rozhodlo snížit příjem uprchlíků a nastavit kvótu pro přijetí na 37,5 tisíc lidí. Během první poloviny letošního roku vyčerpaly rakouské orgány téměř dvě třetiny stanovené kvóty, kdy přijaly více než 22 tisíc žádostí o azyl v Rakousku.

Kern poznamenal, že v případě úspěšné spolupráce se zeměmi EU a Turecka ohledně migrantů, Rakousko udrží stanovenou kvótu, a snad se vyhne vyhlášení krizového stavu.

(KPa, pz.cz, Foto: Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com)

Přejít nahoru