V Kyjevě začala pracovat udavačská linka na obyvatele Donbasu

Generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko oznámil zřízení přímé telefonní linky, na kterou  budou moci Ukrajinci hlásit informace vyšetřovatelům o lidech, kteří se podílejí na pořádání referend samozvaných LLR a DLR.

Naplňují se tak černé představy obyvatel Doněcka, že se bude chtít popřepratový Kyjev mstít. Zároveň je ale takový krok očividně v protikladu s mírovým řešením nastarovaném minskými dohodami.

„Generální prokuratura otevřela přímou telefonní linku a elektronickou komunikaci pro občany Ukrajiny, kteří mají přímé údaje o organizaci separatistických referend a financování teroristických organizací LLR a DLR na území Ukrajiny,” sdělil Lucenko v sobotu na briefingu v Kyjevě.

Poznamenal, že budou cenné jen ty údaje, které slyšeli občané osobně, než z úst ostatních lidí.

Na demonstracích na začátku dubna 2014 neuznali obyvatelé ukrajinských oblastí Doněcka a legitimitu únorového převratu, oznámili vytvoření „lidových republik”. Po referendu v květnu republiky vyhlásily svoji suverenitu, vytvořily vlastní vlády a v listopadu téhož roku proběhly volby hlav a poslanců obou neuznaných republik.

(KPa, pz.cz, Foto: taniavolobueva / Shutterstock.com)

Přejít nahoru