Záhadný objekt Niku cestuje pozpátku

Podivný pohyb tělesa, které bylo nedávno zpozorováno za drahou planety Neptun, je pro vědce velkou záhadou. Transneptunickou planetku o průměru 200 km objevil teleskop Pan-STARRS na Havaji a její jméno Niku znamená v čínštině „rebelující“. Pojmenování opravdu sedí – těleso obíhá kolem Slunce na téměř kolmé a retrográdní oběžné dráze, což si astronomové zatím nedokážou vysvětlit.

Sklon této dráhy činí 110 stupňů. Je tedy téměř polární, skoro kolmá na rovinu ekliptiky a jak již bylo řečeno výše, ještě k tomu retrográdní. Znamená to, že průmět tělesa do roviny ekliptiky se pohybuje proti směru oběhu planet sluneční soustavy.

Astronomové se zpočátku domnívali, že tento neobvyklý pohyb způsobuje existence hypotetické deváté planety, ale teď tuto možnost vylučují. Na to je Niku až příliš blízko vůči ostatním planetám. Stejně tak se jim nepodařilo vysvětlit záhadnou oběžnou dráhu Niku pomocí doposud neobjevené trpasličí planety, podobné například Plutu „Svědčí to o tom, že na okraji naši sluneční soustavy se děje víc událostí, o kterých zatím nic nevíme, a na které neznáme odpovědi,“ řekl k objevu astrofyzik Matthew Holman.

(KPa, ProcProto.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru