Astronomové objevili stopy dvou vysoce rozvinutých mimozemských civilizací

Keplerův vesmírný teleskop objevil zřejmě další Dysonovu sféru (hypotetickou superkonstrukci, která umožňuje využití absolutně veškeré energie, již uvolňuje hvězda).

Hvězda EPIC 204278916, která leží v souhvězdí Štíra ve vzdálenosti přibližně 400 světelných let od Slunce, bliká tak podivně, že astronomové nedokážou najít rozumné vysvětlení. A proto se domnívají, že i vedle této hvězdy je zřejmě vybudována obří mimozemská struktura, která ji periodicky zastiňuje – tedy něco jako Dysonova sféra.

EPIC 204278916 je už druhou hvězdou, v jejíž blízkosti byly objeveny stopy, které zde mohla zanechat nějaká vysoce rozvinutá civilizace. Loni byl zjištěn podobný úkaz u hvězdy KIC 8462852, která leží v souhvězdí Labutě ve vzdálenosti 1480 světelných let, a prostým okem není viditelná.

Keplerův teleskop vyhledává planety o velikosti Země. Sleduje kolísání v jasnosti hvězd, na jehož základě astronomové dokážou zjistit, zda a v jaké vzdálenosti kolem dotyčného tělesa obíhá nějaká planeta. Hvězdu EPIC 204278916 Kepler začal zkoumat v srpnu 2014 – poté, co byl opraven a natočen do jiných částí vesmíru v rámci nové mise zvané K2.

Kepler pozoroval EPIC 204278916 po dobu 79 dní, přičemž její blikání se v průběhu 25 dnů snížilo o 35 procent. Planeta v její blízkosti by nemohla způsobit tak silnou anomálii. Hvězdu musí zakrývat něco opravdu masivního, například Dysonova sféra.

„Hypotéza naznačující, že by mohlo jít o důsledek mimozemské aktivity, by měla být až ta poslední,“ uvedl astronom z University of Pennsylvania Jason Wright. „Ale v daném případě to opravdu vypadá jako něco, co vybudovali mimozemšťané.“ Vědci se pochopitelně snaží najít důkazy, že jde o anomálii přírodního původu. Nejčastěji se objevují teorie o oblaku komet pohybujících se na protáhlých drahách. Jenže podle výpočtů by těchto komet musel být nejméně milión a jejich jádra by musela mít v průměru alespoň 200 km. A to je u objektů přírodního původu téměř vyloučeno.

(KPa, ProcProto, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru