Byla jmenována nejstarší zemská civilizace

Mezinárodní skupina biologů dokázala, že australští domorodci jsou skutečně představiteli nejstarší civilizace, která existuje nepřetržitě v jedné oblasti zeměkoule. Studie o tom byla uveřejněna v časopise Nature, a krátkou zprávu přináší The Telegraph.

Vědci dokázali, že původní obyvatelé Austrálie a Papuánci Nové Guineje se křížili s jinými pravěkými lidmi, pravděpodobně s Denisovany. V důsledku toho se objevila u australských domorodců až čtyři procenta genů těchto později vymřelých lidí.

K setkání Denisovanů s předky nynějších australských domorodců došlo nejspíše na přístupových cestách k Sahulu — superkontinentu, v němž byly až do poslední doby ledové spojeny šíjemi nynější Austrálie, Nová Guinea a Tasmánie. Mohlo se to stát před 50 nebo 72 tisíci lety. Vědci podotýkají, že v pravěku byla jen jedna vlna migrace, která dala vznik nynějším původním Australanům.

K těmto závěrům biologové dospěli po sekvenování genomu ze vzorků sliny 83 australských domorodců a 25 Papuánců. Závěry vědců se shodují s předchozími genetickými a archeologickými výzkumy. Na rozdíl od prvobytné společnosti byla za nejstarší pravěkou vyspělou civilizaci označena nedávno protoindská, která vznikla před osmi tisíci lety a existovala přes čtyři tisíce let.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru