Hofer chce zbořit Hitlerův rodný dům a sblížit se s rakouskými židy

Jeden z kandidátů na rakouského prezidenta Norbert Hofer (FPÖ) chce Hitlerův rodný dům nechat zbourat a zároveň zlepšit vztahy s židovskou komunitou.

“Buď z toho domu bude památník nebo ho zbořme. Já bych se přikláněl k demolici,” řekl Norbert Hofer, předseda strany Svobodných (FPÖ).

Počátkem letošního roku rakouská vláda schválila násilné vyvlastnění domu v Braunau am Inn v severním Rakousku, kde se nacistický diktátor Adolf Hitler narodil v roce 1889.

Je to z toho důvodu, aby se z domu nestalo poutní místo. Ale není jasné, co se stane teď. Budova jechráněná, ne proto, že jde o Hitlera, ale že demolice je právně složitá.

Hofer také řekl, že chce mít lepší vztahy s rakouskými komunitními židovskými organizacemi (IKG), zastupujících 15.000 rakouských Židů.

Židovské organizace často obviňují Hoferovu stranu, jejíž první vůdce v roce 1950 byl za války esesák, že má neonacistické a antisemitské názory, což strana popírá.

Hofer uvedl, že pokud bude zvolen 2. října rakouským prezidentem, tak bude “přirozeně” usilovat o sblížení s IKG.

“Problémy existují, aby musí být vyřešeny. A myslím, že zvládnu vztahy s IKG velmi, velmi dobře. To je úkol, který má pro mne velký význam,“ řekl.

Co se týče rakouské muslimské komunity, Hofer uvedl, že chce oficiální německý překlad koránu tak, aby nemuslimové “lépe rozuměli této náboženské komunitě”. Ale nechce pokračovat v tradici, která byla zavedena za předchozího prezidenta, a to byla hostina a recepce pro muslimy na konci ramadánu v prezidentském paláci Hofburg.

V případě vítězství by se Hofer stal prvním krajně pravicovým prezidentem od roku 1945.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru