Maďarský premiér Viktor Orbán se stal “Mužem roku”

Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, známemu pre jeho rázny postoj k utečencom, bol na ekonomickom fóre v Poľsku udelený titul “Muž roka” pre jeho pôsobenie pri utváraní charakteru stredoeurópskej politiky.

Titul “Muž roka” je považovaný za najprestížnejšiu poctu udeľovanú na ekonomickom fóre v juhopoľskom letovisku Krynica-Zdrój, ktoré každoročne hostí významných politikov, podnikateľov a ekonómov. Ocenenie Orbánovi odovzdala poľská premiérka Beata Szydłová.

Maďarský premiér sa vyjadril, že Visegrádska skupina (V4) by sa mohla stať hybnou silou pri reformovaní Európskej únie v nadväznosti na rozhodnutie Britov opustiť tento blok: “Som toho názoru, že Visegrádska skupina je veľmi dobré fórum, na ktorom klíčia myšlienky prenášajúce sa potom do európskej úrovne.”

Orbán počas panelovej diskusie s predsedom poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczynskim tiež sľúbil spustenie “kultúrnej kontrarevolúcie” v rámci Európskej únie a vytváranie radikálne odlišnej vízie EÚ. “Brexit je fantastická príležitosť pre nás. Sme v historickom kultúrnom okamihu,” povedal Orbán s dôrazom, že “možnosť kultúrnej kontrarevolúcie je práve teraz”.

Vo svojom prejave na fóre, podľa tlačovej agentúry MTI, Orbán nezabudol ani na kritiku utečeneckej politiky EÚ, že nekonečný príliv utečencov a migrantov vedie k “odstráneniu historických identít”. Tí, ktorí prichádzajú do Európy, majú oveľa silnejšiu identitu ako Európania a vytvárajú stále viac izolované kultúrne “ostrovy” v európskych spoločnostiach. Členovia EÚ by teda mali zachovať svoje tradičné národné a náboženské identity a dodal, že žiadna široká európska identita nemôže účinne nahradiť národné požiadavky.

“Čím silnejšia je národná identita, tým silnejší sa môžeme stať v najbližších rokoch,” konštatoval Orbán a podľa agentúry AP dodal, že “národ a kresťanstvo” sú kľúčové hodnoty a nepostrádateľnou súčasťou európskej kultúry a identity, ktorá by mala byť chránená: “Len tie národy, ktoré majú svoju historickú, náboženskú a národnú identitu, prežijú a budú silné.”

Orbán tiež podporil myšlienku “ekonomického vlastenectva” v zdôraznení dôležitosti domáceho štátu a súkromného vlastníctva v Maďarsku v kľúčových odvetviach ekonomiky, ako sú médiá, bankovníctvo, energetika a maloobchod.

(KPa, hs.sk, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru