Nový velitel IS byl trénován americkými jednotkami

Po tom, čo bol zabitý prominentný vodca Islamského štátu Al-Adnan, bolo treba zaplniť jeho miesto v radoch ISIS. Na jeho miesto bol dosadený plukovník tadžických špeciálnych síl Gulmurod Khalimov, ktorý minulý rok prisahal džihád proti Západu.

Hneď, ako sa dostala do sveta informácia o tom, že Khalimov sa stal novým veliteľom ISIS, stretlo sa USA s veľkým ponížením. Ukázalo sa totiž, že Khalimov bol vycvičený americkými špeciálnymi jednotkami.

Aby toho nebolo málo, Khalimov sa viackrát zúčastnil špeciálnych protiteroristických cvičení v USA, ktoré boli súčasťou Anti-teroristického programu USA pre pomoc zahraničným krajinám.

Ako sa ukázalo, Amerika vycvičila obrovskú teroristickú hrozbu a dokonca Khalimova naučila všetky postupy v boji proti terorizmu.

Khalimov prebehol k ISIS minulý rok. Jeho príchod sprevádzali v radoch islamistov veľké ovácie a to práve z dôvodu jeho znalosti amerických ozbrojených síl a spravodajských stratégii. Absolvovanie výcviku v radoch USA sa Khalimovi ohromne vyplatilo, pretože jeho znalosti mu zaručili rýchly postup v radoch ISIS. Za krátky čas bol povýšený až na veliteľa bojov vedených v Iraku.

Khalimov bol špeciálne navrhnutý na boj proti globálnemu terorizmu ministerstvom zahraničných vecí. Jeho úlohou bolo dostať sa až k samotnému vodcovi teroristickej organizácie. No jeho priority sa s postupom času radikálne zmenili.

Momentálne ponúka ministerstvo zahraničných veci USA odmenu za Khalimova v hodnote až 3 miliónov dolárov. Podľa ministerstva bol súčasťou piatich programov financovaných USA, aby podporil boj proti terorizmu.

„Khalimov je bývalý plukovník tadžických špeciálnych síl, veliteľ policajných a vojenských ostreľovačov. Teraz je členom ISIL a náborár,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru