Politico vysvětluje, proč Evropa tajně podporuje Trumpa

Mnoho evropských politiků by dalo přednost tomu, aby se americkým prezidentem stal Donald Trump, a ne Hillary Clintonová, i když to otevřeně nikdy neprohlásí, píše Politico.

Podle autora materiálu Matthewa Karnitschninga, není dne, aby některý z vysoce postavených evropských politiků nevyjádřil obavy z možného vítězství Trumpa.

„Nicméně v některých kruzích v bouřkových mracích Trumpa prosvítá alespoň malý paprsek naděje,“ poznamenává Karnitschning. „Ani jeden evropský politik to veřejně nepřizná, ale pro některé z nich je Trump představuje šanci, která je jednou za generaci, jak se zbavit amerického vlivu.”

Po několik desetiletí s kritikou Washingtonu vystupují v Evropě jak na pravici, tak na levici.

„Ve skutečnosti negativní aspekty amerického vlivu jsou jednou z mála věcí, které spojují evropské politiky …,” uvedl Karnitschning.

A zároveň uvádí pět hlavních důvodů, proč mnozí z nich „tajně fandí” Trumpovi.

Za prvé, Evropané jsou nešťastní z Transatlantické obchodní a investiční dohody (TTIP), tedy dohody o volném obchodu mezi USA a EU, která již několik měsíců v limbu.

Odpůrci dohody ji nazývají „trojským koněm” obchodu, jehož cílem je zvýšení vlivu amerických společností v Evropě. Trump je mimochodem přesvědčen, že obchodní dohody tohoto druhu ublíží americkým dělníkům.

Za druhé, Trump vystupuje proti NATO, a řada evropských politiků pro vznik armády EU. Americký miliardář nikdy neskrýval nespokojenost, že se Evropa v otázkách obrany spoléhá na Spojené státy.

Zároveň málo lidí v Evropě by si přálo, aby byl jejich vrchním velitelem, uvádí článek. V souvislostí s tím, když vyhraje, protlačí stoupenci armády EU svoji ideu do popředí.

Třetí důvod – rozbití Velkého bratra, kdy masový dozor a slídění Spojených státy platí pro všechny. Odhalení Edwarda Snowdena ukázala, že před americkou Národní bezpečnostní agenturou nikdo neunikne, dokonce ani Angela Merkelová.

Nyní se mnoho Evropanů domnívá, že Washington odposlouchává jejich rozhovory, poznamenal Karniching a dodal, že „realita není tak dramatická”.

V současnosti EU a USA i nadále spolupracují v oblasti rozvědky, ale vítězství Trump to může ukončit, myslí si autor.

Za čtvrté, vliv bank na Wall Street na Evropu je již dlouho pro mnoho obyvatel tohoto kontinentu „posedlostí”, pokračuje.

Karnitschning cituje šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera, který silně reagoval na skutečnost, že jeho předchůdce ve funkci, José Manuel Barroso získal práci u Goldman Sachs – jedné z bank, která podle Junckera, přispěla k celosvětové hospodářské krizi.

Trumpovo prezidentství bude vynikající příležitostí omezit vliv amerických bank v EU, míní autor materiálu. Neboť, ať už je to pravda či nikoliv, většina Evropanů považuje Wall Street za toxický pro Evropu.

Pátý důvodem je pak podle něj „zlomyslnost“ – „nejmocnější síla”, která údajně motivuje Evropany v této situaci.

Karnitschning vysvětluje, co má na mysli: většina Evropanů nikdy se nikdy nesmířila s výroky Washingtonu o výlučnosti a morální nadřazenosti Spojených států, ačkoliv podléhali desítky let americkému tvrzení o nadřazenosti. Vítězný Trump, podle jejich názoru, by byl důkazem toho, že USA nejsou jiné, než Starý kontinent: stejně dysfunkční, stejně zranitelné vůči svým nejnižších pudům a stejně tak náchylné k falešným slibům demagoga.

(KPa, pz.cz, Foto: Albert H. Teich / Shutterstock.com)

Přejít nahoru