Reportér Times poznal svého únosce mezi militanty podporovanými CIA!

Britský válečný zpravodaj Anthony Loyd v článku pro The Times uvedl, že poznal svého únosce a mučitele ze Sýrie roku 2014, který je nyní v řadách bojovníků „umírněné opozice”, podporované CIA.

Svého únosce si Lloyd všiml na videonahrávce uveřejněné na Facebooku. Podle něj se ve skupině povstalců podporovaných USA oháněl kalašnikovem, a slavil vítězství u města Al-Rai, na hranici s Tureckem.

Pozornost novináře zaujala „tvář nového amerického spojence ve válce proti IS”.

„Byla to tvář muže, kterého jsem viděl naposledy v květnu 2014, který téměř z bezprostřední blízkosti střelil do mého levého kotníku, zatímco jsem měl svázané ruce,” uvedl reportér. “Byl to trest za pokus o útěk z gangu únosců, kteří doufali, že mě prodají dál.”

Předtím mě zmlátil, a označoval mne za špiona CIA, sdělil Loyd. Nyní se zdá, že tento člověk pracuje pro CIA, poznamenal.

Ústřední amerického vojenského velení nereagovalo na žádost deníku The Times o komentář k tomu, „jak je možné, že známý únosce rukojmí spojený s extremisty, mohl projít prověrkou Spojených států,” píše se v článku.

Anthony Loyd byl s fotografem Jackem Hillem unesen v roce 2014 na cestě z Aleppa do Turecka. Muži se neúspěšně pokusili o útěk, po kterém byli biti a Lloyd byl zraněn na noze. Následně byli novináři propuštěni na rozkaz polního velitele.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru