Ruská stíhačka vystrašila Američany a Stoltenberg chce posílit NATO

Černomořský region je klíčem k bezpečnosti euroatlantické, a na summitu ve Varšavě, aliance rozhodla rozšířit svoji přítomnost v regionu, řekl generální tajemník NATO Jens Stolteberg v Tbilisi.

Na zasedání komise NATO-Gruzie v Tbilisi potvrdil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg plán NATO posílit svoji přítomnost v oblasti Černého moře.

“Aliance je v úzkém kontaktu s partnerskými zeměmi, jako jsou Ukrajina, Gruzie a vede s nimi také dialog o posílení přítomnosti NATO v oblasti Černého moře a to je velmi důležité,” potvrdil Stoltenberg plán NATO z Varšavského zasedání.

Ruské SU-27 se na tři metry přiblížilo k americkému letadlu nad Černým mořem

Podle washingtonu ruské bojové letadlo přeletělo ve středu v “nebezpečné a neprofesionální” blízkosti k americkému špionážnímu letounu, který prováděl pravidelnou hlídku nad Černým mořem.

Agentuře Reuters to ve středu řekli dva představitelé amerického resortu obrany.

Jeden z nich pod podmínkou anonymity řekl, že incident trval asi 19 minut a ruské letadlo Su-27 se přiblížilo k průzkumnému letadlu amerického námořnictva P-8 na deset stop, což je 305 centimetrů.

Druhý představitel, který neměl oprávnění mluvit s médii, dodal, že piloti jsou ve vzduchu 12 hodin a k podobným incidentům dochází často. “Ale pouze jeden z těchto incidentů označil pilot za nebezpečný,” řekl zdroj.

Odpovědní pracovníci případ společně s pilotem posuzují, aby rozhodli, zda jej zahrnou mezi vážnější incidenty, o kterých budou jednat američtí a ruští představitelé na výročním setkání.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru