VIDEO: 11.září 2001: Kam tehdy zmizel George W. Bush?

Po útocích z 11. září 2001 George W. Bush uprchl na palubě Air Force One. Útoky z 11.září máme ještě v paměti, připomíná nám to také spousty obrázků a videií.

Na jedné z fotek vidíme amerického prezidenta George W. Bushe, jak sedí ve školní lavici a čte si knihu. Co se dělo dál, kde se Bush dále nacházel? To bylo doposud málo známé.

Americký časopis Politico zjišťoval co po útocích na Dvojčata dělal americký prezident, kde byl. Autor článku Garrett M. Graff mluvil s lidmi, kteří byli v ten den na palubě prezidentského letadla Air Force One.

George W. Bush nebyl po útocích ukryt v bunkru, ale tam, kde se věřilo že bude nejbezpečněji, byl vysoko ve vzduchu. S ním na palubě byl jeho doprovod, zástupci tisku a tajné služby.

Jako bezmocný, Bush částečně reagovat na hrozbu. “Nikdy nebylo tak obtížné se dostat na palubu letadla,” říká Alexander B. Kress, poradce prezidenta. “Za normálních okolností by stačil zaměstnanecký průkaz nebo novinářský, nyní jsme se museli identifikovat i pomocí komunikačního klíče, i když lidé z tajné služby nás znali dlouhou dobu”

V následujících hodinách se letadlo pohybuje ve výšce téměř 14.000 stop nad americkýmm kontinentem, nikdo nevěděl, kde se může bezpečně přistát. Útržkovité informace ve vnitřním telekomunikačním okruhu a chaos charakterizuje tyto hodiny, zdá, že je všechno možné, i útok na prezidentské letadlo. Každé neidentifikované i zemědělské letadlo je potenciální letící bomba.

Po hodinách ve vzduchu, prezident George W. Bush přistál na letecké základně Air Force v Andrews.

Zmatenost ve tváří a to je poznat z těchto osobních příběhů a osamělost v této situaci. Krátce po útocích v New Yorku je vzdušný prostor nad USA uzavřen, všechna letadla musela zůstat na zemi s výjimkou stíhaček, které hlídkovali a prezidentova letadla.

(KPa, pz.cz, Foto: Christopher Halloran / Shutterstock.com)

Přejít nahoru