Merkelová: Uzavření balkánské cesty není pro Německo dobrá zpráva!

Pokud se mě ptáte, zda uzavřením balkánské cesty se vyřešil problém, říkám jasně ne, uvedla německá kancléřka pro Die Zeit.

Německá kancléřka Angela Merkeovál (CDU) v rozhovoru pro německý Die Zeit kritizovala uzavření hranic v balkánských zemích pro žadatele o azyl.

“V týdnech ještě před uzavřením dohody mezi EU a Tureckem po uzavření balkánské cesty skutečně přicestovalo méně uprchlíků do Německa,” připustila Merkelová, “ale 45.000 jich zůstalo v Řecku”.

„Pokud bychom chtěli porovnat populaci Řecka a Německa a počty uprchlíků, tak pro obyvatele Řecka je to jako kdyby do Německa přišlo 360.000 uprchlíků, to je téměř dvakrát tolik, než kolik jsme měli v listopadu, v našem nejtěžším měsíci, ” argumentovala Angela Merkelová,“ proto pouze dohoda mezi EU a Tureckem by měla poskytnout trvalé řešení.“

Slova kancléřky při příležitosti prvního výročí otevření hranic pro uprchlíky byla médii interpretována jako přiznání chyby.

Dublinskou úmluvu, kde žadatelé o azyl musí nejprve zůstat v zemi, do níž jako do první země vstupují na evropskou půdu, Merkelová vidí jako poškozující Německo. “Protože jsme se sami bránili před lety proti ochraně vnějších hranic EU. A nyní máme distribuční kvóty, které nikdo nechce. ”

„Veškeré úsilí vlády je podle přísahy směřováno pro blaho německého národa a obrany státu. Pokud jako hlava Německa chci, aby se lidem v Německu dařilo dobře, musím se také postarat o to, aby i v našem sousedství to takové bylo, aby lidi měli pocit, že doma je opravdu doma,“ pokračuje Merkelová.

Německo nyní řeší strategickou otázku, co s africkými uprchlíky.

“Byli jsme po většinu času prostě přesvědčeni o tom, že žádní uprchlíci odtud nepřijdou. Teď musíme čelit problému, že tito lidé stojí na našem prahu. Jsem přesvědčena, že naše bezpečnost, naše životy v míru a náš udržitelný rozvoj souvisí s životy lidí, kteří žijí daleko od nás,” vysvětluje Merkelová.

„Německo není schopno přeměnit svět přes noc k lepšímu. Ale chceme-li prosazovat německé zájmy, musíme si realisticky říci, že i blaho Afriky je v zájmu Německa,” dodává německá kancléřka.

(KPa, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru