Provokatér v modrém letounu: proč se Američané maskují jako Rusové?

Američtí vojáci používají ruská letadla? Může se to zdát při krátkém pohledu na foto, jež se objevilo na internetu: američtí letci pospíchají k stíhačce ve známé modré kamuflážní barvě, právě takové, jako zpravidla mají ruská letadla, píše Maria Baljabinová v článku pro RIA Novosti.

Ale kdepak. Jak vysvětlil ve svém blogu kanadský novinář Christian Borys, není to vůbec Su-34, ale podobající se mu americký F-18.

Někdo učinil v komentáři předpoklad, že stroj byl přebarven, aby se letci připravili na setkání s „letadly agresora.” Jenže není to moc pravděpodobné. Američané i beztak viděli dost našich stíhaček, což jejich vojenští úředníci připomínají div ne v každém veřejném projevu.

Ale dobře, dejme tomu, že někdo potřeboval ještě jednou prohlédnout ruskou kamufláž, a třeba na některém polygonu přebarvili jednu stíhačku. Nebo ne jednu. Ale co, když tato jedna, nebo ne jedna, vzlétne z tohoto polygonu a vydá se tam, kde i beztak není klid? Například do syrského nebe, kde ruská letadla sousedí s těmi, koho tam nezvali?

Za podobných okolností se může americké letadlo, jež se podobá ruskému, stát vědomě nebo ne vykonavatelem klasického „útoku pod cizí vlajkou.” Útoku proti čemukoli: humanitárnímu konvoji, civilistům, anebo třeba i americkým vojákům.

Ze země je velmi složité odlišit přebarvený F-18 od Su-34. Může být tedy spousta svědků. Plus natočené ze země třesoucí se rukou nejasné amatérské video. Na kterém ale bude nicméně jasně vidět údajně útočící ruské letadlo. A Američané konečně získají potvrzení svých prohlášení.

Vždyť Rusko každý den obviňují ze všech smrtelných hříchů, jenže nikdo to neviděl. Kvůli tomu není škoda přebarvit letoun.

A tak budeme mít další „zkumavku Colina Powella”: svého času předvedl tehdejší americký ministr zahraničí v OSN údajný vzorek biologické zbraně jako důkaz potřeby vpádu do Iráku. Jeho nástupci hrají větší hru, použili stíhačky. Což může mít horší následky, odmítne-li světové společenství učit se z vlastních chyb.

(HHo / Marija Baljabina / ac24.cz)

Přejít nahoru