SpaceX podezřívá konkurenty z výbuchu rakety Falcon 9!

Zaměstnanec SpaceX se pokusil dostat na střechu budovy přímého konkurenta – United Launch Alliance (ULA), kde byla během přípravy k testu Falcon 9 spatřena podezřelá aktivita, uvedl list The Washington Post.

Ráno 1. září na odpalovací rampě na mysu Canaveral v rámci přípravy na odpálení explodovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Podle společnosti k incidentu došlo během plnění devíti raketových motorů palivem asi osm minut před startem. Exploze rakety znamenala ztrátu izraelské telekomunikační družice Amos-6.

Hlava SpaceX Elon Musk řekl, že incident s Falconem byl nejtěžším a komplexním selháním společnosti za 14 let. Podle něj firma nevylučuje sabotážní verzi, jako možnou příčinu exploze Falcon 9.

Podle Washington Postu, budova vlastněná ULA, se nachází v blízkosti raketové odpalovací rampy. SpaceX má záběry podivných stínů a jakousi skvrnu na střeše této budovy. ULA odmítla zaměstnanci SpaceX přístup na střechu, a místo toho se obrátila na vyšetřovatele, kteří zkoumali místo a nenašli nic, co by mohlo být spojené s výbuchem rakety.

SpaceX uvedla, že její tým zvažuje „všechny možné příčiny” a odmítla komentovat jakékoli údajné verze před koncem vyšetřování.

Podle deníku, SpaceX a ULA jsou v tvrdé konkurenci bojující o zakázky v oblasti obrany v hodnotě stovek milionů dolarů. United Launch Alliance je společný podnik mezi firmami Lockheed Martin a Boeing.

Ovšem ani SpaceX nemá nejčistší svědomí v rámci konkurenčního boje. Například televize NBC zjistila, že firma platila senátora Johna McCaina za to, aby prozazoval v Kongresu zákaz nákupu ruských raketových motorů.

(KPa, pz.cz, Foto: Miami2you / Shutterstock.com)

Přejít nahoru