Spiegel: Rozzuření Saúdové hrozí USA katastrofálními důsledky!

Saúdové pohrozili USA “katastrofálními důsledky”, kvůli zákonu, který umožňuje příbuzným obětí útoků z 11. září pohnat Rijád k soudu, píše německý časopis Der Spiegel.

Příslušný zákon byl schválen Sněmovnou reprezentantů a Senátem ve středu. Americký prezident Barack Obama se ho pokusil vetovat, avšak Kongres jeho veto odmítl, což se stalo poprvé během současné administrativy.

„Pro prezidenta Obamu je rozhodnutí Kongresu o zákoně 9/11 domácí porážkou. A rozhořčená Saúdská Arábie nejdvojsmyslně varuje před následky,” uvádí se v článku německého časopisu.

Publikace se odkazuje na vyjádření ministerstva zahraničních věcí v Rijádu. Úřad vyzval Kongres, aby „přijal veškerá nezbytná opatření, aby zabránil katastrofálním a nebezpečným důsledkům”. Co je přesně míněno tímto druhem následků, ale ministerstvo zahraničních věcí Saúdské Arábie neupřesnilo.

Zákon, který prošel Kongresem USA, umožňuje obětem teroristických útoků 11. září 2001 podat obvinění proti kterékoli jiné zemi, ale jak Spiegel připomíná, 15 z 19 únosců zapojených do únosu letadel bylo ze Saúdské Arábie.

Obama mezitím uvedl, že zákon by mohl poškodit národní zájmy USA. Podle něj se nyní mohou USA obávat obvinění ostatních zemí z důsledku působení amerických vojáků na jejich území. Přičemž Spojené státy mají v Saúdské Arábii největší vojenskou základnu na Blízkém východě.

(KPa, pz.cz, Foto: Larry Bruce / Shutterstock.com)

Přejít nahoru