American Conservative: USA se nemají pokoušet „usadit“ Rusko

Místo toho, aby se při každé příležitosti snažily čelit Rusku, měly by se USA naučit rozlišovat vlastní ambice a závažné americké zájmy, píše The American Conservative.

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem se zhoršují kvůli tomu, že USA nejsou pokaždé s to rozlišit vedlejší a životně důležité zájmy, míní autor článku. A v důsledku toho se stále snaží soupeřit s Ruskem na územích, jež patří k jeho zájmům, ale velmi málo znamenají pro Washington.

„Viděli jsme to na příkladu rozšíření NATO do hloubky území bývalého SSSR a dnes pozorujeme totéž v Sýrii,” praví se v příspěvku. Washington by měl snížit své ambice, aby minimalizoval rozpory s Ruskem, píše The American Conservative. V amerických politických krizích existuje názor, že USA musí čelit Rusku pokaždé, kdy dělá něco nežádoucího pro

Washington, jenže je to zřídkakdy doprovázeno vysvětlením, jak to ve skutečnosti může zvýšit bezpečnost USA. Autor článku připomíná, že podobný přístup obsahuje velmi často rizika, přitom že výhoda není vůbec jistá.

The American Conservative píše, že nejjednodušším způsobem zmírnění napětí ve vztazích s Ruskem je vyhýbat se novým dráždičům.

„Snaha bolestivě zasáhnout Rusko bez žádného důvodu nepřispěje ovšem k navázání spolupráce na úrovni, kterou by si přál Washington,” praví se v příspěvku.

Autor článku doporučuje vzdát se obrození starých plánů na rozmístění PRO v Evropě, dalšího rozšíření NATO a protiruských sankcí.

„Vyhlášení nových sankcí proti Rusku nedosáhne ničeho, co by nedaly stávající omezovací opatření, proto je třeba vzdát se této politiky,” píše.

Pokaždé, kdy vzniká pokušení „usadit Rusy,” (jak se vyjádřil John Kasich) by se měly USA zamyslet nad následky a vůbec nad potřebou této akce. Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem zažívají dnes špatné časy, protože západní politici přijímali rozhodnutí podle pochybné logiky a nemysleli na následky, praví se v článku.

USA, Rusko a další země pouze vyhrají z konstruktivních vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. Nejdřív ale by měly USA pochopit, že spolupráce s jinou velmocí není ústupkem, napsal na závěr autor příspěvku v The American Conservative.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru