Bruselská totalita: O udělení azylu nebudou rozhodovat jednotlivé státy, ale Evropská unie

Občanmi nevolená Európska komisia chce Európsku úniu posunúť k ešte väčšej totalite. Junckerovým byrokratom sa nepáči odpor stredo-Európskych krajín, vrátane Slovenska, voči prijímaniu imigrantov.

Preto sa rozhodli, že jednotlivým štátom zoberú ďalšie kompetencie a o udeľovaní azylu, ako aj o prerozdeľovaní imigrantov, bude rozhodovať vedenie Európskej únie.

Európskej komisii sa prednedávnom podarilo formou hlasovania ministrov presadiť povinné kvóty na prerozdeľovanie imigrantov. Napriek tejto zrade väčšina krajín doteraz toto nariadenie ignoruje.

Nikým nevolená komisia sa ale tento odpor niektorých krajín snaží obísť rôznymi spôsobmi. Ten posledný je ešte väčším diktátom než pôvodné kvóty.

Podľa nemeckého denníka Die Welt prichádza Komisia s plánom, že jednotlivé štáty úplne zbaví rozhodovacích právomocí o tom, komu na svojom území udelia azyl. Tieto právomoci potom Únia prevedie na seba, respektíve o nich bude rozhodovať doteraz len poradný orgán Európsky podporný úrad pre azyl (EASO). Informoval o tom portál Expres.

Každá krajina by potom mala iba jeho pobočku, ktorá by plnila nariadenie z centrálneho európskeho úradu.

Utečencov, ktorým by EÚ udelila azyl, by potom podľa vlastného uváženia prerozdelila do jednotlivých členských štátov. Na vôľu štátu tieto osoby prijať by sa potom nikto nepýtal. Rovnako tak by nikoho nezaujímal ani názor samotných imigrantov, ktorí väčšinou do chudobných krajín ísť nechcú a mieria prevažne do Nemecka a Švédska, kde dostanú najvyššie sociálne dávky. Vzniknutá situácia by tak utečeneckú krízu nijako nezmiernila, ale pravdepodobne naopak ešte viac rozdúchala.

Európska komisia správy o tomto návrhu potvrdila s tým, že eurokomisár Frans Timmermans a eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos budú tento návrh prezentovať v stredu. Potom sa návrhom zákona budú zaoberať europoslanci a neskôr aj ministri vnútra členských krajín.

Podľa expertov ide o neprípustný zásah do zvrchovanosti členských krajín. Je proti záujmu reprezentantov jednotlivých štátov, aby v európskom parlamente hlasovali za tento návrh. Ak by k jeho schváleniu došlo, pravdepodobne by len ďalej prehĺbil nevôľu obyvateľov európskych krajín voči EÚ.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru