Clintonová žádá o přepočítání volebních hlasů

Neúspešná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, ktorá prehrala boj o Biely dom s Donaldom Trumpom, teraz žiada prepočítanie volebných hlasov.

Clintonová tvrdí, že v kľúčových štátoch ako Michigan, Wisconsin či Pensylvánia, boli výsledky volieb skreslené ”útokmi zahraničných hackerov”.

Americké spravodajské služby nedávno zverejnili informácie, že do regionálnych volebných počítačových systémov zasahovali ruskí hackeri. Tí sú údajne zodpovední aj za krádež emailovej korešpondencie Demokratickej strany pred voľbami. Tieto informácie priniesol nedávno denník The Guardian

Spoločne s Clintonovou spochybňujú výsledky volieb aj desiatky akademikov a aktivistov, ktorí žiadajú americké úrady, aby bol vykonaný audit a prepočítanie hlasov v tohtoročných voľbách. Informácie o tom priniesol server Securitymagazín.cz.

Desiatky špecialistov na kybernetickú bezpečnosť, obrany a voľby, vyslovili obavu, že do tohtoročných volieb zasiahli ”cudzie mocnosti”. ”Naša krajina potrebuje dôkladnú a verejnú kontrolu vykonanú Kongresom, ktorá zistí, akú rolu hrali v tohtoročných voľbách cudzie mocnosti,” píšu experti, avšak tvrdia, že nespochybňujú výsledky tohtoročných volieb

Títo špecialisti sa podpísali pod otvorený list americkému Kongresu.

“Vážení senátori, zástupcovia,

My, nižšie podpísaní učenci, ktorí vykonávame výskum v oblasti kybernetickej bezpečnosti, národnej obrany, autoritárskych režimov a slobodných a spravodlivých voľbách, sme hlboko znepokojení správami o hackerskom zásahu cudzích mocností, zrejme so zámerom ovplyvniť naše voľby v novembri 2016,” píše sa v úvode otvoreného listu. Celé znenie listu si môžte v angličtine prečítať tu.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru