Erdogan plánuje zvětšit území Turecka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že by chcel rozšíriť hranice svojej krajiny. Obyvateľstvo na Blízkom východe, v Afrike a dokonca aj na Balkáne údajne na tureckú nadvládu nespomína zle.

Podľa informácií agentúry APA Erdogan svoje myšlienkové pochody verejne oznámil v islanbulskom Atatürkovom mauzóleu. „Nemôžeme byť uzavretí na 780.000 kilometroch štvorcových,“ zverejnil český server Echo24.cz vyhlásenie tureckého prezidenta počas slávnosti 78. výročia smrti zakladateľa moderného Turecka Mustafa Kemala Atatürka.

„Ak dnes pôjdete do Sýrie, Iraku, Afriky alebo na ktorékoľvek miesto na Balkáne a spýtate sa tamojších ľudí na ich názor na Turkov, nikdy nebudete počuť výrazy ako útlak a masakre,” uviedol Erdogan. “Už uplynulo storočia, čo sme tieto regióny opustili, ale ich obyvatelia nikdy neprestali čakať,” dodal.

Erdgan sa vo svojej politike odvoláva ako na Atatürka, tak aj na Osmanskú ríšu, ktorá okrem dnešného územia Turecka zahŕňala v rôznych dobách aj časti Blízkeho východu, Balkánu a severnej Afriky.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavuşoglu v nedávnom rozhovore pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung odmietol tvrdenie redaktora, že sa v Ankare diskutuje o možnom pričlenení častí Iraku a Sýrie k Turecku. Či sa ale diskutuje o pričlenení častí Afriky alebo Balkánu už uvedené nebolo.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru