Euro zanedlouho zkolabuje, varuje jeho zakladatel Otmar Issing

Významný nemecký ekonóm a “otec ” jednotnej európskej meny, Otmar Issing tvrdí, že euro je pred kolapsom. Za vinu dáva politikom a Európskej komisii pre ich neuvážené pôžičky Grécku a Írsku.

Podľa ekonóma potrebuje euro nutne reformu inak zanikne. “Jedného dňa sa tento domček z kariet zrúti,” tvrdí Issing, prvý hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB). Za túto situáciu sú podľa “zakladateľa eura” zodpovední v prvom rade politici.

“Realisticky sa budeme trmácať od jednej krízy k druhej. Je ťažké predpovedať, ako dlho to bude trvať, ale nemôže to takto ísť donekonečna.”

Ekonóm taktiež kritizuje Európsku komisiu, ktorá sa podľa neho vzdala akejkoľvek snahy presadzovať zmysluplným spôsobom pravidlá. “Tento morálny hazard je ohromujúci,” tvrdí. Európska centrálna banka je podľa neho na “šikmej ploche” a smrteľne ohrozuje systém tým, že zachraňuje bankrotujúce štáty, ktoré porušili zmluvy. Informuje portál Moneymag.

“Pakt stability a rastu viac či menej zlyhal. Trhová disciplína je kvôli intervenciám ECB preč. Takže tu nie je fiškálne kontrolný mechanizmus zo strany trhov či politiky. Tieto prvky budú pohromou pre menovú úniu,” vyhlásil Issing.

Situáciu podľa neho ešte zhoršilo Grécko, ktoré sa silou mocou snaží euro udržať. Tejto krajine by však podľa Issinga pomohol skôr návrat k pôvodnej mene. Grékom podľa neho mala byť ponúknutá veľkorysá podpora, ale až potom, čo obnoví svoju životaschopnosť kurzovým návratom práve k drachme.

Paradoxné je, že práve kvôli tomuto rozhodnutiu, požičať Grécku peniaze pre udržanie eura sa v roku 2012 rozpadla vláda Ivety Radičovej. Eurohujerská premiérka robila to čo jej prikazoval Brusel , zatialčo jej koaliční partneri z SAS boli proti tomuto dnes už dokázateľne zlému rozhodnutiu.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru