Expert varuje: V Evropě je připraveno zaútočit až 80 džihádistů IS

Podľa D. Schoofa, holandského Národného koordinátora pre bezpečnosť a boj proti terorizmu, džihádisti dostávajú správy od IS, ktorý ich žiada, aby nechodili do Sýrie a Iraku, ale pripravili sa na útoky v Európe.

V Európe je pripravených zaútočiť 60-80 džihádistov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informoval o tom v noci nadnes holandský Národný koordinátor pre bezpečnosť a boj proti terorizmu (NCTV) Dick Schoof. Odvolal sa na odhady expertov tajných služieb, informovala agentúra AP.

Podľa Schoofa džihádisti dostávajú správy od IS, ktorý ich “žiada, aby nechodili do Sýrie a Iraku, ale pripravili sa na útoky v Európe”.

Schoof v New Yorku na konferencii o “návrate zahraničných teroristických bojovníkov” taktiež povedal, že hoci Holandsko nebolo terčom veľkých teroristických útokov, ako tomu bolo v Belgicku a Francúzsku, “šanca útoku v Holandsku je reálna.

Z Holandska podľa neho odišlo bojovať do Sýrie a Iraku 294 džihádistov a 190 je stále tam. “Tento počet je dostatočný na to, aby vyvolal obavy,” povedal Schoof. Dodal, že celkovo bojuje po boku teroristov v týchto krajinách 4000-5000 ľudí z Európy.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru