MO Británie poradilo Trumpovi, aby nejednal s Ruskem jako rovný s rovným

Zvolený prezident USA Donald Trump by se měl vydat po cestě konfrontace s Ruskem, a Británie to od nové americké administrativy očekává, prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon.

„Měl by se dělat rozdíl mezi předvolební rétorikou a tím, co se dělá v praxi. V praxi se každá americká administrativa vždycky nacházela ve stavu konfrontace s Ruskem. Netvrdíme, že není třeba vést s Ruskem dialog, nemělo by se s ním ale jednat tak, jak je obvyklé, jako s rovnocenným partnerem,” řekl Fallon v interview pro rozhlasovou stanici BBC.

Svůj postoj vysvětlil tím, že Rusko svým počínáním na Krymu a na Ukrajině údajně „zjevně porušuje mezinárodní pravidla” a na „to se nikdy nezapomene”.

Podle jeho slov nemá Británie strach z toho, že by mohla zůstat v izolaci, když bude pokračovat v kursu na konfrontaci s Ruskem. Ministr dodal, že nedávné rozhodnutí o rozmístění 150 britských vojáků v Polsku bylo součástí plánu čelit pokusu Ruska „testovat NATO”.

„Musíme ukázat, že NATO je obranná aliance a je připravená bránit své zranitelné členy, mimo jiné na východním křídle, především pak Polsko a pobaltské země,” dodal britský ministr obrany.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru