Německý historik: Na rozdíl od nás, Putin hraje „velkou hru“

Rusko na světové scéně působí podobně jako velmoci v minulých stoletích, řekl historik a profesor Bonnské univerzity Harald Biermann v rozhovoru pro německou vysílací společnost ARD.

„Současná světová politika nepřipomíná situaci v době studené války, ale spíše silovou politiku 19. nebo začátku 20. století. Putin vede „velkou hru”, kterou velmoci hráli po staletí.My jsme vyšli ze cviku, jak v těchto kategoriích přemýšlet, a to zejména v Německu,” řekl Bierman.

Podle něj ochlazení vztahu mezi Ruskem a Spojenými státy má málo společného se studenou válkou, která byla střetem dvou ideologií. Také vyloučil možnost vojenského konfliktu mezi oběma zeměmi.

Zhoršení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem neproběhlo přes noc, podotkl historik. Podle jeho názoru svoji roli sehrála skutečnost, že se Rusko odmítlo „mlčky smířit” s vládou Západu u svých hranic, a USA pod Barackem Obamou vedly příliš nelogickou politiku.

Biermann také poznamenal, že Spojené státy už nejsou absolutními lídry v mezinárodní politice: v průběhu prezidentství Obamy se na světové scéně vytvořilo vakuum, které teď vyplňují jiní hráči.

Podle historika měla Moskva důvod tvrdit, že se stala „důležitým a někdy i hrozivým” aktérem, který se zapojuje do světových problémů.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru