Neuvěřitelný objev! V Dominikánské republice žijí děti, kterým se mění pohlaví

Tohle není žert ani novinářská kachna. Ve vesnici Las Salinas v Dominikánské republice žijí holčičky, které se ve 12 letech mění na kluky. Dětem se zvláštní genetickou poruchou se říká „Guevedoce“, což v překladu znamená „Penis ve dvanácti“.

Průvodce TV programu BBC 2 „Odpočítávání života“ Michael Mosely se do vesnice vypravil společně s vědeckým týmem a zjistil, že v průměru jedné z 90 dívek, které se tu narodí, začne ve 12 letech růst penis a postupně se změní na kluka. Těmto dětem tady také říkají „Machihembras“, což znamená „Na počátku žena, potom muž“.

„Když se narodí, vypadají jako dívky,“ říká Mosely. „Nemají varlata a jejich pohlavním orgánem je vagína. Jenže během puberty začínají vykazovat veškeré znaky mužského pohlaví.“ Michael Mosely ve svém pořadu popsal příběh 24letého Johnnyho. „Vyprávěl, že ho vychovávali jako holčičku Felicitu a že do školy chodil v červených dívčích šatech. Do sedmi let si hrál výhradně s děvčaty, pak se mezi nimi začal cítit nesvůj.“

Johnny vnímal, jak se najednou mění jeho preference. Nechtěl už nosit sukně a trávit čas s ostatními děvčaty. Chtěl hrát klučičí hry a střílet z pistole – zkrátka se lépe cítil mezi chlapci. Na jeho pocity reagovalo postupně i tělo a nakonec se z něj stal mladý muž. „Měl jsem velké problémy ve škole,“ říká Johnny. „Spolužáci si mě dobírali, že jsem byl nejdřív holka a najednou je ze mě kluk.“

neuveritelny-objev-v-dominikanske-republice-ziji-deti-kterym-se-ve-12-letech-meni-pohlavi1

Před Michaelem Moselym se o tento neobvyklý fenomén zajímala endokrinoložka Julianne Imperato z Cornellovy univerzity. V 70. letech minulého století navštívila Dominikánskou republiku, aby jev objasnila. Proces oplození normálně funguje tak, že ženský zárodek má chromozomální výbavu XX a mužský XY. Pokud vajíčko oplodní spermie vybavená chromozomem X, narodí se dívka, pokud do vajíčka pronikne spermie mající ve své chromozomální výbavě chromozom Y, půjde o chlapce.

V okamžiku oplození je sice dán základ pro pozdější diferenciaci pohlaví, k té však dojde až po šestém týdnu nitroděložního vývoje. Do té doby se embrya s genetickou výbavou XY i XX vyvíjejí zcela shodně a jejich pohlavní žlázy jsou vybaveny k vývoji směrem k ženskému i mužskému pohlaví. Rozhodujícím faktorem k počátku diferenciace pohlavního vývoje je přítomnost genu SRY, který se nachází na krátkém raménku chromozomu Y. Je-li v buňkách embrya přítomen chromozom Y, dochází okolo šestého týdne nitroděložního vývoje k zásadní změně. Geny SRY zahájí produkci bílkoviny, která je signálem pro obrat ve vývoji embryonálních pohlavních žláz mužským směrem.

Proč se ale děti z Las Salinas nerodí se správnými genitáliemi? Doktorka Imperato zjistila, že zdejší novorozenci postrádají enzym 5-alfa reduktázy, který je odpovědný za konverzi testosteronu na dihydrotestosteron, a který také ovlivňuje tvorbu pohlavních znaků. Ke změně dochází až v pubertě, kdy děti procházejí silnou hormonální bouři a ta u „Guevedoce“ uvolní aktivní testosteron. Takže se u nich projeví jejich původní pohlavní znaky: dívky se mění na chlapce a postupně se jim vyvinou varlata, penis i svaly.

(KPa, ProcProto, Foto: ProcProto)

Přejít nahoru