USA: Naše volby byly svobodné a spravedlivé, nebyly narušeny hackery

Washington uvedl, že celá elektronická infrastrukturu, která byla nutná při sčítání hlasů ve volbách, nebyla narušena.

Přes pokusy o narušení prezidentských voleb z Ruska, výsledky voleb “plně odrážejí vůli amerického lidu,” píše New York Times s odkazem na prohlášení Obamovy administrativy.

Obamova administrativa zveřejnila zprávu o regulérnosti voleb v souvislosti s tím, že soupeři DonaldaTrumpa požadují přepočítání ve třech státech: Wisconsin, Michigan a Pennsylvania. V těchto státech Trump dosáhl těsného vítězství nad Clintonovou.

Podle Washingtonu Kreml by mohl očekávat, že humbuk kolem zveřejněných emailů poruší integritu volebního procesu a legitimitu zvoleného prezidenta, ale “my podporujeme výsledky našich voleb, které plně reflektují vůli amerického lidu.”

Příznivci Hillary Clintonové podporují nároky na revizi výsledků voleb ve třech státech. Opírají se o stanovisko počítačových odborníků, že ve státech, které jsou důležité pro vítězství Trumpa, musíte hlasovací lístky přepočítat ručně, aby se výsledek nedal ovlivnit hackery.

Na druhou stranu, poznamenává The New York Times, požadavky na ruční přepočítávání hlasování jsou tak velké, že je obtížné je realizovat v praxi. Obamova administrativa uvedla v prohlášení o regulérnosti voleb s odkazem na zprávy bezpečnostních služeb, ve kterých bylo tvrzeno, že volební den “zvýšením škodlivých kyberútoků narušen nebyl“.

„Jsme přesvědčeni, že naše volby byly svobodné a spravedlivé, pokud jde o počítačovou bezpečnost. Nicméně, zpravodajské služby stále vyšetřují účinky ruské “informační války”, ve které byly zveřejněny nepravdivé zprávy paní Clintonové o vztazích mezi USA a Ruskem s cílem ovlivnit voliče. Mnoho z těchto zpráv bylo na zpravodajských webech RT a Satellite, sponzorovaných ruskými orgány, “píše The New York Times.

“My prostě nevíme, jaký vliv mají tyto falešné zprávy a další dezinformace,” uvedl expert Jason Healy z Columbia University. Odborníci se obávají, že by Rusko mohlo znovu zahájit dezinformační kampaň – tentokrát ve volbách ve Francii a Německu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru