V muzeu v Cluji-Napoce vystavují hliníkovou součástku starou 250 tisíc let

Opravdu zajímavý exponát získalo do svých sbírek muzeum v rumunském městě Cluj-Napoca. Jde o artefakt, který na výšku měří 20 cm a na šířku 12,5 cm, jehož tloušťka činí 7 cm. Co je na něm opravdu neuvěřitelné: je zhotovený z hliníku a je starý 250 tisíc let. Zřejmě jde o součást nějakého většího mechanismu.

Předmět byl objeven v roce 1973 během vykopávek u řeky Maruše (Mureș). Ležel v 10metrové hloubce v geologické vrstvě staré 250 tisíc let spolu s kostmi. Nález byl převezen do muzea v Cluji-Napoce, jehož odborníci určili, že kosti patří nějakému prehistorickému zvířeti. Zmíněný artefakt jim ze všeho nejvíc připomínal sekyru.

Jenže další analýzy prokázaly, že je zhotovena z hliníku, což je opravdu velkou záhadou. Čistý hliník se v přírodě nevyskytuje a průmyslově se vyrábí až od 80. let 19. století.

Nález byl natolik šokující, že byl celou dobu ukryt v depozitáři a 43 let se o něm nesmělo informovat. Co kdyby světlo světa spatřily nějaké skandální spekulace? A že se jich nabízí velké množství: může jít o úlomek létajícího talíře, nebo o část zařízení, které u nás zapomněli mimozemšťané.

O tom je přesvědčen Gheorghe Cohal z Rumunské ufologické asociace. Anebo jsme měli tak šikovné předky, že prostě výrobu hliníku zvládali stejně jako my. Artefakt zkoumali nedávno švýcarští experti z laboratoře v Lausanne a zjistili, že obsahuje 90 % hliníku a zbývajících 10 % tvoří 12 aditivních kovů.

(KPa, ProcProto, Foto: ProcProto)

Přejít nahoru